Dit is een mooie stap en volgens staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat ook keihard nodig. 'Defensie is de afgelopen jaren echt diep gegaan. Met dit extra bedrag kunnen we eindelijk de basis gaan herstellen.' Daar is veel voor nodig - in de vorm van munitievoorraden, medische voorraden, munitievoorraden én reserve-onderdelen aanvullen -, legt Van der Maat uit. Zo is er meteen 500 miljoen euro 'naar voren getrokken' om dit mogelijk te maken. Hij vindt het spijtig dat deze extra investeringen pas plaatsvinden ná de inval in Oekraïne, maar verheugt zich op het opbouwen van het Nederlandse leger.
Lees ook | Wapenleveranties: riskant, maar met goede reden
Wapen-boodschappenlijst
Er is een 'flinke bestellijst', vertelt de staatssecretaris. De luchtmacht wordt versterkt met F-35's, geavanceerde jachtvliegtuigen. De marine wordt aangevuld met precisiewapens op de onderzeeboten en zo heeft Van der Maat nog vele andere plannen.

Maar, deze wapens kunnen niet meteen geleverd worden. Bij defensie kampen ze met verschillende problemen. 'Net zoals op Schiphol, hebben wij personeelstekorten. De levertijden zijn lang en we hebben ook te maken met vergunningen. De opdracht is groot, maar het belang is ook groot.'
Lees ook | Structureel vijf miljard naar defensie voor vuurkracht en ondersteuning
Personeelstekort
Het personeelstekort is dus een heikel punt, volgens Van der Maat. Er is namelijk sprake van instroom, maar ook veel uitstroom bij defensie. Door de nieuwe investeringen is het aantal vacatures verdubbeld. Daar is 'nog veel werk te verzetten'. Om meer personeel en studenten te werven en te behouden gaat de staatssecretaris extra inzetten op 'succesvolle formules' binnen defensie. 'We hebben een speciaal programma waarbij je studeert en tegelijkertijd reservist bent. Dat is ontzettend populair. Als wij het programma openzetten is het binnen tien minuten uitverkocht, alsof het een super gaaf evenement is', zo stelt de bewindspersoon.
Lees ook | Onderzoek: behoud van personeel ook steeds lastiger
Voor ieder wat wils
Studenten hebben ook de keuze om een 'gap year' te nemen. 'Dan kunnen studenten bijvoorbeeld een jaar studeren in Amerika of de wereld rondreizen. Alles om meer mogelijkheden te bieden voor verschillende soorten mensen: jong of oud, mensen die even mee willen lopen bij defensie of altijd.' Dan kunnen de mensen volgens hem in ieder geval even 'aan defensie ruiken.'
Salaris omhoog
Uiteindelijk zijn het de mensen die defensie dragen, en niet de munitie, benadrukt de staatssecretaris. Daarom is het volgens hem fijn dat er een nieuw arbeidsvoorwaardenakkoord is gesloten. Het salaris voor de werknemers van defensie gaat namelijk met 8,5 procent omhoog. 'Met deze forse stap voorwaarts op gebied van de salariëring kunnen we nu ook echt zeggen dat we concurreren met alle andere werkgevers in het veiligheidslandschap.' Volgens Van der Maat worden alle zeilen bijgezet om defensie zo goed mogelijk aan te vullen en te versterken, om zo te zorgen voor een fors en stabiel leger.
Volg ons liveblog over de laatste ontwikkelingen in Oekraïne