Financieel9 jun '22 16:16

ECB besluit eindelijk rente te verhogen

Auteur: Remy Kock

De ECB heeft vandaag - na een bijeenkomst in Amsterdam - besloten tot een verhoging van de rente. Iets dat al sinds 2011 niet meer is gebeurd. De rente zal niet direct verhoogd worden. In juli zal de verhoging pas doorgevoerd worden.

Christine Lagarde, topvrouw van de Europese Centrale Bank.
Christine Lagarde, topvrouw van de Europese Centrale Bank. (ANP / Robin Utrecht)

Dan zal de rente met een kwart procentpunt omhoog gezet worden. Vervolgens moet in september nog een rentestap gemaakt worden. Met deze rentestappen moet de enorme inflatie beteugeld worden. Definitief is de verhoging nog niet, daarvoor zijn nog verdere vergaderingen nodig.

De rente is door de centrale bank in de loop der jaren teruggebracht tot een historisch laag niveau. De zogeheten depositorente ligt zelfs al een hele tijd 0,5 procent onder nul. Dat betekent dat banken moeten betalen voor geld dat ze tijdelijk bij de ECB stallen. Als de ECB zijn rentetarieven gaat verhogen zullen banken waarschijnlijk ook hun rentes weer gaan verhogen.

Lees ook | Waarom de ECB nog steeds de rente niet zal verhogen

Dat de rente niet meteen al omhoog gaat, heeft ermee te maken dat er eerst een einde moet worden gemaakt aan het massaal opkopen van obligaties. Daarmee worden maandelijks vele miljarden euro's in de economie gepompt. De ECB laat weten dat dit steunbeleid per 1 juli stopt.

Zoals verwacht

Het niet direct implementeren van de verhoging lag in de lijn der verwachting. Hoofdeconoom Carsten Brzeski van ING Duitsland zei afgelopen week dat de ECB 'in haar eigen logica gevangen zit'. De centrale bank wilde pas de renteverhoging doorvoeren, als men het opkoopprogramma van staatsobligaties had beëindigd. 'Je kan prima de rente verhogen en ondertussen nog staatsobligaties opkopen. Dan trap je de rem en het gaspedaal tegelijk in maar dan geef je wel een duidelijk signaal af aan de markten', zei de ING-hoofdeconoom.

Beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg, van bureau Stroeve en Lemberger, beschrijft dat de verhoging komt na een lange periode van renteverlagingen. 'In reactie op de coronaperikelen werd die rente steeds verder verlaagd, en we zitten eigenlijk met de depositofaciliteitsratio op een negatieve rente van -0,5 procent', zegt hij.

Toekomstplannen

Volgens FD-journalist Joost van Kuppeveld is het niet des ECB's om zich al toe te spitsen op plannen voor de toekomst. 'Vroeger wilde de ECB zich nooit uitspreken over wat ze in de toekomst gingen doen, maar nu leggen ze gewoon een hele serie aan renteverhogingen vast. Dus in die zin is het wel degelijk historisch te noemen.'

Verder denkt Van Kuppeveld dat de verhoging met een kwart procentpunt conform de verwachting is, al zal het niet veel bewerkstelligen. 'Het gaat niet veel doen voor de inflatie op korte termijn, want die ligt voornamelijk bij de aanbodkant van de economie. Terwijl de ECB alleen maar middelen heeft om de vraagkant af te remmen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen