Financieel14 jun '22 14:27

DNB-president Knot denkt dat rente in september mogelijk flink omhoog moet

Auteur: ANP

Als de vooruitzichten voor de inflatie niet veranderen, moet de Europese Centrale Bank (ECB) de rentetarieven in september flink omhooggooien. In gesprek met de Franse krant Le Monde heeft president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) aangegeven dat de stijging ruim een kwart procentpunt kan bedragen.

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank en president Christine Lagarde van de ECB (R) op de persconferentie in de Hermitage na afloop van de vergadering van de Europese Centrale Bank. De centrale bank is van plan de rente voor het eerst sinds 2011 weer te verhogen.
President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank en president Christine Lagarde van de ECB (R) op de persconferentie in de Hermitage na afloop van de vergadering van de Europese Centrale Bank. De centrale bank is van plan de rente voor het eerst sinds 2011 weer te verhogen. (ANP SEM VAN DER WAL)

'Als de omstandigheden hetzelfde blijven als vandaag, zullen we de rente met meer dan 0,25 procentpunt moeten verhogen', verklaarde Knot, die een van de beleidsmakers is bij de ECB. Hij gaf ook aan dat er een 'reële kans' is dat de rente bij de rentevergaderingen van de ECB in oktober en december opnieuw omhoog gaat. Met de rentestappen wil de centrale bank de hoge inflatie in het eurogebied beteugelen.

De ECB is van plan de rente in juli voor het eerst sinds 2011 weer te verhogen, werd vorige week aangekondigd. De rentetarieven gaan dan naar verwachting met een kwart procentpunt omhoog. In september zou vervolgens een nieuwe renteverhoging moeten volgen, maar de omvang daarvan werd nog niet genoemd. De ECB hield vorige week ook nog een slag om de arm omdat het definitieve besluit over de rentestappen genomen zal worden in de vergaderingen in de betreffende maanden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen