Financieel23 jun '22 11:30Aangepast op 23 jun '22 15:35

KLM verwacht staatssteun eerder af te lossen

Auteur: Aäron Loupatty

Luchtvaartmaatschappij KLM had al een groot deel van de staatssteun die het kreeg terugbetaald, maar de topman van Air France-KLM verwacht dat de volledige lening binnen een paar maanden al is afgelost. KLM kreeg de steun tijdens de coronapandemie, toen het gebukt ging onder alle maatregelen en er weinig reizigers waren.

Zusterbedrijf Air France zal daarentegen iets langer nodig hebben om de miljardensteun uit Parijs terug te betalen. Dat zegt Ben Smith, topman van Air France-KLM. Volgens hem zal Air France aan het einde van dit jaar 75 procent van de steun hebben terugbetaald.

(Miguel Angel Sanz)

KLM kreeg eerder 3,4 miljard euro aan steun toegezegd om de maatschappij door de coronacrisis te loodsen. Daarvan heeft KLM 942 miljoen euro gebruikt. In twee termijnen is al 665 miljoen euro overgemaakt naar Den Haag. De laatste 277 miljoen euro wordt dus binnen enkele maanden afgelost. KLM zei eerder al werk te maken met het terugbetalen van de lening, ook vanwege de stevige rente. Verder moest een groot aantal medewerkers loon inleveren zolang de lening niet is terugbetaald.

Lees ook | 'KLM moet helft stoelenprobleem Schiphol oplossen'

Strenge voorwaarden

Vanwege de staatssteun is de maatschappij aan strenge voorwaarden gebonden. Volgens Jeroen Kremers, de staatsagent die namens het kabinet toeziet op het naleven van de afspraken, voldoet onder meer een voorgenomen loonsverhoging van vijf procent voor al het personeel niet aan die voorwaarden, tenzij elders geld wordt bespaard. Ook zou Kremers niet over de aanstaande loonstijging zijn geïnformeerd, waar dat wel had gemoeten. De toezichthouder namens de Staat vindt ook dat KLM meer moet doen aan structurele kostenbesparingen.

Lees ook | KLM: Schrappen vluchten schuld Schiphol

Chaos op Schiphol

Smith noemde verder de situatie op Schiphol, waar door personeelstekorten en groter dan verwachte drukte vluchten moeten worden geschrapt, ongekend. Hij zei dat de vraag naar naar vliegtickets sterk blijft, ondanks de hogere prijzen. Ook vanuit het bedrijfsleven neemt volgens Smith de vraag naar tickets toe.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen