Financieel29 jun '22 17:34

VVD zet hakken in het zand over nieuwe vermogensbelasting

Auteur: Rosanne Peters

De VVD zet de hakken in het zand bij de discussie over de invoering van een nieuwe vermogensbelasting in box 3, schrijft het FD. De Kamer debatteerde vandaag met staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscaliteit over de vermogensheffing die het kabinet vanaf 2025 wil invoeren.

VVD-Kamerlid Folkert Idsinga ziet veel meer in een vermogenswinstbelasting waarbij mensen pas afrekenen met de Belastingdienst als de winst is gerealiseerd door verkoop. Idsinga waarschuwde vorige week al tijdens een technische briefing door ambtenaren van Financiën dat hij de discussie 'te snel' vindt gaan. De VVD eist daarom een nieuw onderzoek van het kabinet naar deze variant.

Folkert Idsinga (VVD)
Folkert Idsinga (VVD) (ANP/Hollandse Hoogte/Dijkstra bv)

FD-journalist Martine Wolzak merkt op dat de VVD de huidige plannen voor de vermogensbelasting niet helemaal eerlijk vindt. 'Mensen die een extra pand in bezit hebben zouden met de huidige plannen over de waarde stijging belasting moeten gaan betalen. De afgelopen jaren zijn panden enorm in waarde gestegen, terwijl iemand dat geld niet op de bank heeft staan. Op papier lijk je rijk, maar je kan het niet uitgeven.'

Tijdsdruk

In het coalitieakkoord is afgesproken dat er vanaf 2025 belasting wordt geïnd over de werkelijk behaalde rendementen op vermogen, een brede wens van de Tweede Kamer. Vorige week bleek tijdens de technische briefing dat er weinig tijd is voor het ontwerp van een nieuw stelsel, ook zonder een nieuw onderzoek op aanvraag van de VVD.

De haast wordt ook veroorzaakt door het arrest van de Hoge Raad in december dat stelt dat de huidige vermogensrendementsheffing onrechtmatig is. 'Door dit arrest moeten miljarden terugbetaald worden aan mensen die belasting hebben betaald over vermogen wat niet had gehoeven. Er moet dus een nieuwe tijdelijke noodwet komen voor de periode tot 2025 én een nieuwe wet bedacht worden voor na 2025. Dat is ontzettend veel werk.'

Lees ook | Hoge Raad komt met uitspraken over spaartaks

Staatssecretaris van Rij stuurde vorige week al een korte brief naar de Kamer met de bevestiging dat het onzeker is of de deadline voor een nieuw stelsel in 2025 gehaald zal worden.

Frustratie

Kamerlid Romke de Jong (D66) vindt dat de VVD met de voorkeur voor een vermogenswinstbelasting kiest 'voor een stelsel van belastingontwijking'. Ook GroenLinks en Partij van de Arbeid vrezen dat bij een vermogenswinstbelasting in de praktijk belastingbetaling vooral wordt uitgesteld door geen winst te nemen. 'Die zorgen zijn gegrond, dat zien we ook in andere landen gebeuren', stelt Wolzak.

D66 verwijst daarnaast naar het coalitieakkoord en de deadline voor het nieuwe stelsel in 2025. Als er op het voorstel van de VVD wordt in gegaan, wordt de deadline volgens D66 sowieso niet gehaald. De VVD wil mede daarom dat Van Rij uitzoekt of het haalbaar is om een vermogenswinstbelasting in te voeren vóór de partij zich bij de huidige plannen neerlegt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen