Financieel1 jul '22 11:33

Wijzigingen op de energierekening gaan vandaag in

Auteur: BNR Webredactie

Energieleveranciers verhogen vandaag de variabele tarieven. Bij Essent gaan de tarieven met 49 euro per maand omhoog en bij Vattenvall 20 euro. Tegelijkertijd gaat de btw op energie vandaag van 21 naar 9 procent. 'Het had veel erger kunnen zijn'.

De variabele tarieven veranderen altijd twee keer per jaar, op 1 december en op 1 juli. Maar door de sterk gestegen prijzen van stroom en gas is de markt sterk ontregeld, waardoor een aantal energieleveranciers de variabele tarieven tussentijds al heeft aangepast.

Veel mensen krijgen te maken met die stijging, zegt energiedeskundige bij Independer Joris Kerkhof. Het hangt wel af van het contract dat is afgesloten met de leverancier, waardoor het daadwerkelijke effect mogelijk pas zichtbaar is op de eindafrekening.

Doekje voor het bloeden

Terwijl de energieprijzen dus verder stijgen, word vandaag ook de btw op energie verlaagd. 'Een doekje voor het bloeden', zegt Joris Kerkhof. 'Het had veel erger kunnen zijn. Maar deze verlaging kan zomaar 300 tot 400 euro schelen het komend halfjaar'.

In principe is de btw-verlaging een tijdelijke maatregel. Mogelijk komt het kabinet met Prinsjesdag (20 september) met een definitieve maatregelen.

Gerelateerde artikelen