Financieel5 jul '22 17:19

Mogelijk toch hogere energietoeslag voor minima

Auteur: BNR Webredactie

Volgens gemeenten is het toch mogelijk om een hogere energietoeslag in te voeren voor minima. Gemeenten zeggen dat het 'bespreekbaar' is, waardoor het kabinet mogelijkheden ziet om de koopkrachtpijn voor minima te verzachten.

In overleg met de gemeenten worden de mogelijkheden in de komende periode onderzocht. Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, wil wel 'diverse randvoorwaarden' hebben bij een hogere energietoeslag. Eerst leek een ingreep dit jaar uitgesloten. Voorstellen hiertoe uit de oppositie had het kabinet 'heel serieus' bekeken, maar zijn onuitvoerbaar gebleken, zei premier Mark Rutte vrijdag. Omdat het niet via de uitvoerders van de rijksoverheid zelf lukt, kan het mogelijk toch via gemeenten, aldus de VNG. Zij willen wel dat het kabinet opdraait voor de extra uitvoeringskosten.

Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, wil wel 'diverse randvoorwaarden' hebben bij een hogere energietoeslag.
Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, wil wel 'diverse randvoorwaarden' hebben bij een hogere energietoeslag. (ANP / Laurens van Putten)

De aanvraag voor een energietoeslag, en de beoordeling ervan, loopt op dit moment nog. Minima kunnen nu een bedrag van 800 euro krijgen. Om dat bedrag op te schroeven hebben gemeenten dus ook extra tijd nodig. Ook is het belangrijk dat de groep die hiervoor in aanmerking komt niet wijzigt.

'Geen toezegging'

Volgens politiek verslaggever Leendert Beekman gaat de extra toeslag wel een uitdaging worden. 'Er is nog niks gezegd hoeveel geld het is, en er is ook nog geen toezegging gedaan of het daadwerkelijk gaat gebeuren.'

Ondanks een sprankje hoop op de hogere toeslag, is GroenLinks-leider Jesse Klaver ontevreden. 'Er staat dat er in 2022 niks kan gebeuren, dat er in augustus opnieuw gekeken gaat worden en dat er allerlei randvoorwaarden komen. Er staat eigenlijk gewoon dat het niet gaat gebeuren.'

Werkenden

Klaver wil dat naast de minima, ook werkende Nederlanders een koopkrachtimpuls krijgen. 'Als er toch iets gebeurt, dan gaat het naar een hele kleine groep van 800.000 mensen die nu al gebruik kunnen maken van de regeling. Dat betekent dat veel werkende Nederlanders die niet meer kunnen rondkomen, hier geen gebruik van kunnen maken. Dit is zeer, zeer teleurstellend', aldus Klaver.

Hoewel Schouten nog slagen om de arm houdt, is de politieke druk op het kabinet groot om meer te doen voor huishoudens. De hele Kamer wil dit, en het kabinet heeft ook steun van een deel van de oppositie nodig om de Voorjaarsnota door de Eerste Kamer te loodsen. Verschillende partijen hebben al aangegeven geen steun te willen geven als extra maatregelen uitblijven. Het voorstel wordt dinsdagavond al besproken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen