Financieel18 jul '22 17:29Aangepast op 9 nov '22 10:37

Cryptobeurs Binance krijgt miljoenenboete van DNB

Auteur: BNR Webredactie

De grootste handelsbeurs voor cryptovaluta, Binance, heeft een miljoenenboete ontvangen van De Nederlandsche Bank. De boete van ruim 3,3 miljoen euro volgt nadat het eerder al een waarschuwing van DNB kreeg vanwege het ontbreken van een registratie. Die registratie is vereist om witwassen en financiering van terrorisme tegen te kunnen gaan, legt DNB uit.

(Kanchanara)

Binance ontving de boete al op 25 april van dit jaar. Bedrijven die cryptodiensten aanbieden in Nederland moeten van DNB een registratie hebben. De boete is bepaald op basis van het handelsvolume van Binance, zo legt DNB uit. Dagelijks wordt er bijna 14 miljard dollar rondgepompt op de cryptobeurs. Ook het voordeel dat Binance nu had ten opzichte van concurrenten speelde mee, legt DNB uit. 'Daarnaast heeft Binance concurrentievoordeel genoten doordat zij geen heffingen aan DNB heeft afgedragen en ook geen andere kosten heeft hoeven maken in verband met doorlopend toezicht door DNB.' Overigens had de boete wel hoger kunnen zijn. DNB mag op basis van de regelgeving een boete van maximaal 4 miljoen euro opleggen.

Binance had eerder al maatregelen genomen om het Nederlandse gebruikers minder makkelijk te maken om te handelen op de cryptobeurs. Zo werd onder meer online betaaldienst iDeal weggehaald van de dienst.

Cryptojournalist en podcastmaker Aäron Loupatty begrijpt de klachten van andere cryptobeurzen - die zich benadeeld voelen - dan ook ten zeerste. 'Ik snap niet dat ze zo laat zijn begonnen, want hierdoor ontstaat er een oneerlijke concurrentie met bedrijven die wél aan een dergelijke registratie moeten voldoen. Zij moeten aan allerlei eisen voldoen, moeten geld betalen aan DNB om een registratie te kunnen krijgen, maar ondertussen heb je wel buitenlandse partijen die diensten leveren in Nederland.'

Te streng?

Loupatty vindt echter niet dat de regulering te streng is in Nederland. 'Ze zijn iets strenger voor cryptobedrijven dan voor banken, maar aan de andere kant is het zo dat een groot gedeelte van de cryptomarkt nog niet is gereguleerd. Het is hartstikke nieuw en er wordt nog gewacht op regelgeving vanuit de EU, dus ik zou dit wel zien als een stap richting het volwassen worden van die hele cryptomarkt: cryptobeurzen die op deze manier onder toezicht komen te staan.'

Maar, dat levert ook enkele knelpunten op, zo erkent hij. 'Het probleem is nu dat je een deel wél onder toezicht hebt staan naast een groot grijs gebied waar dus géén toezicht is.'

Lees ook | Cryptoboeven gaan met miljarden aan de haal

Lagere boete

Binance heeft inmiddels wel een registratieaanvraag ingediend bij DNB, daarom is de boete vijf procent lager uitgevallen. Ook is de boete lager 'omdat Binance gedurende het hele proces relatief transparant over haar bedrijfsvoering is geweest', zo stelt de centrale bank. De cryptobeurs heeft wel een bezwaar ingediend voor de boete, dat gebeurde al op 2 juni. Waarom DNB nu pas de boete bekendmaakt, is onduidelijk.

Slechte reputatie

Binance heeft al langer een reputatie dat het van alles doet om onder toezicht uit te komen. Zo is het bedrijf officieel gevestigd op de Kaaimaneilanden. Er is een kantoor in Singapore, maar het bedrijf heeft geen officieel hoofdkantoor. Oprichter Changpeng Zhao zei eerder dat dit is omdat het bedrijf decentraal werkt, net als de cryptomunten waar het in handelt. Meerdere toezichthouders in de wereld hebben Binance al te verstaan gegeven dat zijn werkwijzen niet door de beugel kunnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen