Financieel18 jul '22 11:06

DNB: geen algemene steun voor bedrijven vanwege energieprijzen

Auteur: ANP

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) zal het Nederlandse bedrijfsleven waarschijnlijk weinig hinder ondervinden van de fors opgelopen energieprijzen. In een analyse concludeerde DNB dat gevolgen zelfs in een 'extreem scenario' beperkt blijven.

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) zal het Nederlandse bedrijfsleven waarschijnlijk weinig hinder ondervinden van de fors opgelopen energieprijzen.
Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) zal het Nederlandse bedrijfsleven waarschijnlijk weinig hinder ondervinden van de fors opgelopen energieprijzen. (ANP/Berlinda van Dam)

Het betekent overigens niet dat alle sectoren buiten schot blijven. In diezelfde analyse concludeert DNB dat er enkele zijn die 'relatief hard' geraakt worden, waaronder de metaal- en chemiesectoren. Met die reden adviseert DNB de overheid om juist geen algemene compensatie te geven aan bedrijven voor de gestegen energieprijzen.

Het aantal verlieslatende bedrijven stijgt in het ergste geval met 5,6 procentpunt, zo becijfert DNB. Daarvoor vergeleken onderzoekers de situatie van nu met de kredietcrisis van 2009, toen het percentage verlieslatende bedrijven rond de 35 procent lag.

Lees ook | Cryptobeurs Binance krijgt miljoenenboete van DNB

Generieke steun

DNB zegt dat generieke steun vanuit de overheid niet nodig is, ook omdat hogere overheidsuitgaven niet passen in een tijd van hoge inflatie, een krappe arbeidsmarkt en weinig faillissementen. Daarnaast hebben bedrijven vorig jaar en in de eerste maanden van dit jaar hoge winsten gehad, wat ruimte zou moeten geven voor financiële tegenvallers.

Gerichte financiële steun zou beter zijn, zegt de bank, om de marktdynamiek niet te verstoren. Bedrijven die in de kern gezond zijn, maar wel geldproblemen hebben, kunnen volgens de bank aankloppen bij private partijen. Dat geldt ook voor de zwaar getroffen sectoren, zoals de metaal- en chemie-industrie, die veel last hebben van de hoge energieprijzen omdat zij relatief veel energie nodig hebben voor de productie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen