Financieel20 jul '22 14:46

VISA wil aanschaf crypto faciliteren

Auteur: Mark van Harreveld

De waarde van crypto wordt bepaald door de toepassingen die het kan hebben. Dat zegt Jos van de Kerkhof, topman van VISA Nederland, in BNR's Zakendoen. Van de Kerkhofs geloof in crypto is allerminst aangetast door de recente cryptocrash. Sterker nog, VISA Nederland wil het makkelijker maken om crypto aan te schaffen. Wel is de topman groot voorstander van regulering door de toezichthouder.

(Flickr)

Van de Kerkhof onderscheidt drie typen crypto: cryptovaluta, stablecoins en de digitale valuta die door centrale banken worden uitgegeven. De eerste categorie ziet hij als een investeringsvehikel dat onderhevig is aan schommelingen en dus volatiel kan zijn. Veel interessante ontwikkelingen ziet hij echter in de stablecoins, de valuta die gekoppeld zijn aan bestaande valuta zoals de dollar.

Lees ook | Bitcoin: bodem bereikt?

Stablecoins

'We zien ontzettend veel ontwikkelingen in de stablecoins die uitwisselbaar zijn en die voor het wereldwijd geld verplaatsen ontzettend interessant zijn. Van de Kerkhof waarschuwt wel: niet alle stablecoins zijn hetzelfde, daarom is het belangrijk dat mensen onderwijs krijgen. 'Maar bijvoorbeeld een USDC die gebackt wordt door echte dollars of kortlopende treasuries vanuit de Reserve, dat is een stabiele munt, dat is een project waarin wij ontzettend veel potentie zien'.

De derde categorie die hij onderscheidt zijn de digitale valuta die worden uitgegeven door centrale banken. 'Dat gebeurt wereldwijd, ook de de ECB onderzoekt een digitale euro. Dat gaat nog even duren, maar ook dat zijn interessante ontwikkelingen.'

Onderliggende waarde

Van de Kerkhof erkent dat investeringscrypto volatiel kunnen zijn, maar anders dan ECB-president Lagarde die zegt dat cryptovaluta geen onderliggende waarde hebben, zegt Van de kerkhof dat 'voor sommige aspecten de waarde bepaald wordt door de toepassingen die het kan hebben en dat dat uiteindelijk zal bepalen hoeveel iets waard is. Er zijn projecten die ontzettend waardevol zijn omdat die concrete toepassingen hebben, en er zijn projecten waarbij die onderliggende toepassing toch niet zo groot blijkt te zijn'.

Lees ook | Cryptobedrijven maken zich zorgen om 'legale' komst Binance: 'Heel dossier aan misstanden'

Drie visies

Volgens de topman kijkt VISA op drie manieren naar de cryptogerelateerde ontwikkelingen. 'We willen in de eerste plaats dat het zo makkelijk mogelijk wordt om digitale valuta aan te schaffen. Daar zetten we op in, dat het makkelijk wordt om crypto aan te schaffen'.

De tweede toepassing is voor wie al crypto heeft en die wil gebruiken bij wijze van betaling. 'Er zijn partijen door heel Europa en de wereld die Visa-kaarten uitgeven waar je dus bij de bakker of winkelier zoals je dat nu ook kan, kan pinnen of met je creditcard kan betalen, maar dat wordt dan afgeschreven in valuta van jouw rekening. Dat is ook een interessant fenomeen dat we daarmee een brug zijn tussen de cryptowereld en de 'traditionele wereld.'

Ten slotte wil Van de Kerkhof onderzoeken welke adviserende dienstverlening VISA daaromheen kan aanbieden.

Randvoorwaardelijk is regulering door een toezichthouder. 'Crypto kan zonder regulering gebruikt worden, maar dat is niet ons standpunt. Wij geloven dat regulering goed is, er moet stabiliteit, vertrouwen en veiligheid zijn'.

Beluister hier het hele gesprek


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen