
'Het is hard werken om vacatures op te vullen, er is nog geen afkoeling van de arbeidsmarkt zichtbaar', zegt CEO Dominique Hermans van Randstad Groep. Laat onverlet dat Hermans nog groeimogelijkheden ziet, randvoorwaarde is creativiteit. Ze noemt de ontwikkeling van mensen als één van die groeimogelijkheden, maar waarschuwt ervoor de tekorten in de ene sector niet op te lossen door menskracht vanuit andere sectoren over te hevelen. Het gaat Hermans om opleiden en onbenut potentieel aan te boren 'waardoor anderen weer op hun plek kunnen blijven'.
Arbeidsmigratie
Een andere oplossing is mensen te stimuleren om meer uren te werken. Hermans noemt Nederland kampioen deeltijdwerk. 'Dat willen we meer beïnvloeden.' De schaarste op de arbeidsmarkt is, anders dan voorgaande jaren, weliswaar een wereldwijd fenomeen, volgens Hermans betekent dit niet dat 'je met arbeidsmigratie bepaalde dingen niet kunt aanpakken'.
'We hebben in Nederland veel buitenlandse arbeidskrachten, we zullen er veel meer nodig hebben', zegt Hermans die erbij aantekent dat het werk 'goed geregeld' moet zijn, 'dat geldt ook voor arbeidsmigranten'.
Lees ook | Rapport: Aantal arbeidsmigranten in Nederland zal blijven stijgen
Gevraagd naar het recessiescenario zegt Hermans die recessie 'nog niet bevestigd' te zien, maar wanneer die zich aandient 'zien we dat een schaarste zoals we die nu kennen en vooral de mismatch tussen wat wordt gevraagd en welke talenten beschikbaar zijn, nog nooit zo groot is geweest. Die was er bijvoorbeeld in voorgaande crises niet'. Wat zoveel wil zeggen dat ook in een recessie het mismatchprobleem vooralsnog onopgelost blijft. 'We maken ons geen zorgen daarover'.
Lees ook | Otto Work Force wil Filipijnse handen op IC's
Cijfers en trends
De omzet voor de maanden april, mei en juni kwam uit op bijna 6,9 miljard euro, 13 procent meer dan een jaar eerder. Daarop boekte Randstad een winst van 196 miljoen euro, een stijging van 11 procent op jaarbasis. 'De wereldwijde arbeidsmarkt blijft dynamisch, met een combinatie van grote vraag en schaarste aan talent', zei Van 't Noordende. Dankzij de hogere vraag naar uitzend-, wervings- en detacheringsdiensten kon Randstad ook zijn winstmarge verhogen.
Onder andere op de Noord-Amerikaanse markt, naar omzet gemeten de belangrijkste voor Randstad, steeg de omzet hard. Ook in Italië, Spanje en Portugal deden werkgevers veel vaker een beroep op de uitzender. Nederland bleef enigszins achter met een omzetstijging van 1 procent, waar dat een kwartaal eerder nog 13 procent groei was. Ook slonk de winstmarge in het thuisland van Randstad. Naast de krappe arbeidsmarkt profiteerde Randstad ook van de sterke dollar. Die zorgde ervoor dat de omzet van het concern, die in euro's wordt berekend, extra hoog uitviel.
Inflatie
Vooruitkijkend is het bedrijf voorzichtig vanwege onzekerheid over de economische ontwikkelingen de komende tijd. Zo is de inflatie erg hoog en kan een verergering van de gascrisis als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne tot een recessie leiden. Die omstandigheden maken goede voorspellingen voor de rest van het jaar lastig.
Lees ook | Nederlandse multinationals doen belastingbeloftes, maar zonder consequenties