Financieel29 jul '22 07:52

Recordomzet voor Apple dankzij dienstentak

Auteurs: ANP en BNR Webredactie

Apple heeft het afgelopen kwartaal een recordomzet behaald en lijkt dus nog niet echt last te hebben van de uitdagende wereldwijde macro-economische omstandigheden. Dat had het bedrijf niet te danken aan meer verkopen van producten, maar wel aan de dienstentak. De omzet kwam uit op 83 miljard dollar, een toename van 2 procent ten opzichte van vorig jaar.

De omzet van producten liep met zo'n 600 miljoen dollar terug, wat vooral te wijten was aan lagere verkopen van Mac-computers en zaken als koptelefoons, slimme speakers en Apple Watch-smarthorloges. 'Maar de iPhone doet het nog steeds heel erg goed', zegt beursanalist bij De Aandeelhouder Nico Inberg. 'Daar was men wel naar aan het kijken, want iedereen heeft natuurlijk last van wat er in China gebeurt, en er komt misschien een recessie aan. Maar die iPhones vliegen nog steeds over de toonbank, het is ongelofelijk.'

Lees ook | Tegenvallende resultaten Meta door verzwakkende advertentiemarkt

Apple had al gewaarschuwd dat leveringsproblemen een hap van 4 tot 8 miljard dollar zouden nemen uit de resultaten in dit kwartaal. Analisten denken dat die neergang vooral bij de Mac en de iPad terecht is gekomen. Fabrieken waar Apple die apparaten in elkaar laat zetten staan in de regio's in China waar langdurige lockdowns wegens corona voor problemen zorgden.

Macht

In het grote plaatje lijkt Apple nauwelijks gehinderd te worden door de wereldwijde macro-economische malaise. 'Het is eigenlijk belachelijk. Het bedrijf is 2500 miljard waard, en ze verkopen alleen maar telefoontjes. Het spot met alle wetten', aldus Inberg. Dat Apple ondanks grote leveringsproblemen en een naderende recessie tóch een recordomzet wist te behalen, heeft volgens Inberg ook te maken met de enorme macht van het bedrijf. 'Op het moment dat er tekorten zijn van bijvoorbeeld chips dan zeggen bedrijven als Apple: wij willen eerst. Bij Apple maken ze ook veel dingen zelf, ze weten daar goed mee om te gaan.'

Lees ook | Een recessie is op komst, maar niet volgens de Amerikanen

Bij Amazon constateert Inberg een soortgelijke bestendigheid tegen zware economische omstandigheden. 'Daar werd ook wat ellende verwacht, maar die hebben het redelijk snel opgelost allemaal als je het vergelijkt met drie maanden geleden.'

Dienstentak

De inkomsten uit de dienstentak groeiden wel, met ruim 2,1 miljard dollar tot 19,6 miljard dollar. Daarmee is dat na de iPhone, die ook meer geld opleverde, met afstand de tweede inkomstenbron voor Apple. Inmiddels heeft Apple 860 miljoen klanten die minimaal één abonnement hebben, tegen 825 miljoen vorig kwartaal.

Apple gaf ondertussen flink meer geld uit aan onderzoek en ontwikkeling en ook aan zaken als lonen en advertenties. Daardoor daalde de winst in het kwartaal naar 19,4 miljard dollar waar een jaar geleden nog een winst van 21,7 miljard dollar dollar de boeken in ging.

Kortingsacties

Volgens Apple-topman Tim Cook zal de omzet ook in het lopende kwartaal weer toenemen. De leveringsproblemen in China zijn veel minder groot geworden, waardoor het techconcern weer beter aan de vraag van klanten kan voldoen. Wel spreekt Apple van 'moeilijke economische omstandigheden'.

Zo groeit de Chinese economie veel minder hard, mede door de lockdowns, terwijl Apple haast 18 procent van zijn omzet in Groot-China behaalt. In China kondigde het techconcern daarom onlangs kortingsacties aan, iets wat Apple zelden doet.

Gerelateerde artikelen