Financieel1 aug '22 20:45

Heineken eindigt na openen van de boeken bij verliezers op Damrak

Auteur: ANP

Heineken eindigde maandag na het openen van de boeken bij de verliezers op de beurs in Amsterdam. De bierbrouwer wist in de eerste jaarhelft volop te profiteren van het herstel van de coronacrisis. Maar het concern waarschuwde tegelijk voor aanhoudende onzekerheden rond de vooruitzichten. Andere bedrijven die de aandacht trokken op deze verder vrij rustige beursdag waren Just Eat Takeaway, Air France-KLM en Vivoryon.

Heineken-aandeel op archiefbeeld
Heineken-aandeel op archiefbeeld (ANP/Hollandse Hoogte/Kim van Dam)

Heineken sloot 0,4 procent lager. De brouwer verhoogde zijn prijzen om de gestegen kosten voor grondstoffen, energie en transport op te vangen en boekte meer winst. Voor dit jaar houdt Heineken daarbij vast aan zijn prognose van een bescheiden groei. Het bedrijf voorziet de rest van het jaar en een deel van volgend jaar evenwel nog prijsdruk. Tegenover de recent gedaalde prijzen voor bijvoorbeeld graan en aluminium staat een energieprijs die juist verder gestegen is.

Lees ook | Meer omzet, maar minder winstverwachting voor Heineken

De stemming op de Europese aandelenmarkten was verder terughoudend na de sterke beursmaand juli. De hoofdindex op Beursplein 5 ging 0,2 procent lager de handel uit op 728,18 punten. De MidKap zakte 1,1 procent tot 946,99 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 0,2 procent.

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, die later deze week met cijfers komt, was de sterkste stijger bij de hoofdfondsen met een winst van dik 8 procent. Onderaan eindigde verlichtingsbedrijf Signify. De onderneming zakte 5 procent na een koersval van bijna 12 procent op vrijdag.

Gerelateerde artikelen