Financieel3 aug '22 11:32

Just Eat Takeaway schrijft miljarden af op Grubhub

Auteurs: ANP en Lisa van der Velde

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway heeft het moeilijker na een enorme groei tijdens de coronapandemie. Het aantal bestellingen daalde de eerste helft van dit jaar met 7 procent in vergelijking met de eerste helft van 2021. Wel bestelden klanten gemiddeld voor een groter bedrag, waardoor de omzet met 7 procent steeg naar 2,8 miljard euro.

Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl schrijft 3 miljard euro af op de boekwaarde van zijn Amerikaanse dochter Grubhub en lijdt daardoor flink verlies. 'Dat bedrijf heeft Just Eat Takeaway vorig jaar voor een groot bedrag overgenomen', zegt Jean-Paul van Oudheusden, analist bij Markets are Everywhere. Met de overname was meer dan 7 miljard dollar gemoeid. Topman Jitse Groen vertelt dat zijn bedrijf recent een deal heeft gesloten met Amazon. Daarbij nam het webwinkelconcern een klein belang in Grubhub over. Bij die deal kon niet meer worden gewerkt met dezelfde waardering als toen Grubhub vorig jaar werd ingelijfd, vandaar de afschrijving.

Luister ook| Boardroompanel over onrust bij Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway denkt erover na om Grubhub helemaal of gedeeltelijk te verkopen. Groen wilde in zijn toelichting niet meer over de mogelijke verkoop zeggen dan dat het onderzoek ernaar nog loopt. 'Ook het belang in het Braziliaanse iFood is te koop', zegt Van Oudheusden. Hij durft wel te zeggen dat Just Eat Takeaway zich heeft vertild op de overname van Grubhub. 'Maar als het bedrijf dit op een positieve manier weet te draaien, dan is het een hele mooie business om erbij te hebben.'

Jörg Gerbig

'Ook brengt Just Eat Takeaway nu de COO Jörg Gerbig weer terug. Dat zullen de beleggers op prijs stellen.' De van wangedrag beschuldigde operationeel directeur van Just Eat Takeaway mag namelijk toch blijven bij de maaltijdbezorger. Na onderzoek zegt het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl dat hij kan aanblijven.

Lees ook | Aandeelhouder: 'Just Eat Takeaway-topman Jitse Groen moet weg'

De kwestie werd in mei pas kort voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering bekend bij de top van het bedrijf, waardoor op het laatste moment een stempunt over zijn herbenoeming van de agenda moest worden gehaald. Nu de reputatie van Gerbig is gezuiverd, heeft de raad van commissarissen besloten om hem opnieuw voor te dragen voor een herbenoeming. Daarover mogen de aandeelhouders dan op een volgende aandeelhoudersvergadering hun stem laten horen.

Positieve cashflow

Het moment dat Just Eat Takeaway een positieve cash flow moet hebben, wordt vooruitgeschoven naar 2023. 'Het bedrijf loopt daarmee een klein beetje achter op Uber, die dat al wel heeft.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen