Financieel4 aug '22 11:36

CEO ING Groep: 'Onzekerheden in de wereld hebben resultaten ING beïnvloed'

Auteur: BNR Webredactie

ING hield onder de streep in het tweede kwartaal een kleine 1,2 miljard euro winst over. Dat is bijna een vijfde minder dan in dezelfde periode vorig jaar. CEO van ING Groep, Steven van Rijkswijk, wijst naar de politieke onzekerheden en druk op de wereldeconomie die de resultaten van de bank heeft beïnvloedt. ING was donderdag de grootste daler in de AEX-index met een verlies van ruim 3 procent.

Van Rijswijk benoemt de wereldwijde grote onzekerheid in het tweede kwartaal van dit jaar, 'zowel op geopolitiek gebied als de wereldeconomie'. Desondanks heeft ING het aantal primaire klanten kunnen laten groeien met bijna een kwart miljoen. Van Rijswijk toont zich tevreden met de resultaten van ING. Het concern telde 4,7 miljard euro aan inkomsten, toenemende kredieten en hield de kosten waren onder controle.

Inflatie Turkije

De bank heeft veel last van de hyperinflatie in Turkije waardoor de bank haar bezittingen daar anders moet waarderen. Vanwege deze aanpassingen ziet het concern via haar Turkse dochter 300 miljoen euro van de concernwinst afgaan. Volgens ING hangen de afschrijvingen in Turkije samen met internationale boekhoudregels. ING benadrukt dat het puur om een papieren aanpassing gaat.

Lees ook | Inflatie Turkije bijna 80 procent

'Anders dan dat lopen de operaties in Turkije goed. We hebben ruim 7 miljard euro aan leningen uitstaan daar en de leningen worden goed terugbetaald.' Van Rijswijk maakt zich op dit moment dan ook niet echt zorgen over Turkije. 'Maar het was wel heel vervelend dat we die afboekingen moesten doen.'

Stroppenpot

Te midden van de hoge inflatie en alle onzekerheid rond de oorlog in Oekraïne heeft de bank ruim 200 miljoen euro opzij gezet voor leningen die mogelijk nooit meer worden terugbetaald. 'Dat is eigenlijk een samenspel van meerdere dotaties en onttrekkingen. We hadden een aantal kwartalen geleden nog enigszins een dotatie gedaan ten aanzien van corona. Daar zien we nu toe dat mensen goed terugbetalen, dus die hebben wij eruit gehaald.' We hebben wat extra toegevoegd voor het tweede orde effect ten aanzien van Rusland. Onze leningen in Rusland zijn afgenomen, dus daar konden we wat uithalen.' Maar Van Rijswijk verwijst ook naar de verhoogde energieprijzen en toeleveringsketens die problemen hebben, waardoor misschien grote druk op de terugbetalingscapaciteit van bedrijven en individuen ontstaat. 'En daarom hebben we er weer 202 miljoen euro ingestopt.'

Toekomst

'De inflatie in juli is hoger dan was verwacht. De inflatie is nu meer dan 10 procent. Over het hele jaar wordt in Nederland een inflatie van 9,8 procent verwacht. Dat is hoog en dat hebben we lang niet gezien', zegt Van Rijswijk. 'Ook voor volgend jaar wordt nog een inflatie van 4 procent verwacht. Dat zijn beduidend hogere getallen dan gemiddeld genomen door de cyclus.' Van Rijswijk geeft aan dat er in Nederland waarschijnlijk nog een 'milde recessie' zit aan te komen. 'Mensen hebben goede gevulde depositopotten, dus als de economie aantrekt kunnen zij snel weer gaan besteden.' Vooralsnog ziet de CEO van ING groep nog geen mensen of bedrijven moeite hebben met terugbetalen.

Lees ook | CBS: inflatie voor het eerst sinds 1975 hoger dan 10 procent

Gerelateerde artikelen