Financieel5 aug '22 16:35

Wall Street opent lager na sterke banengroei in VS

Auteur: ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verlies geopend. Beleggers op Wall Street reageerden op het banenrapport van de Amerikaanse overheid. Volgens dat rapport kwamen er in juli 528.000 nieuwe banen bij in de grootste economie ter wereld. Dat was veel meer dan economen hadden verwacht.

epa10105823 A street sign for Wall Street obscured by steam from a manhole near the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 04 August 2022.  EPA/JUSTIN LANE
epa10105823 A street sign for Wall Street obscured by steam from a manhole near the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 04 August 2022. EPA/JUSTIN LANE (EPA)

De banengroei in de Verenigde Staten speelt een belangrijke rol in het rentebeleid van de Federal Reserve. Een sterke arbeidsmarkt geeft de Amerikaanse centrale bank meer ruimte om de rente fors te blijven verhogen in de strijd tegen de hoge inflatie.

Lees ook | Tegenvallende resultaten Meta door verzwakkende advertentiemarkt

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 0,5 procent lager op 32.578 punten. De brede S&P 500 zakte 0,6 procent tot 4126 punten en technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,9 procent tot 12.607 punten.

Douane-eisen

Apple werd 0,8 procent lager gezet. De iPhonemaker heeft volgens de Japanse zakenkrant Nikkei zijn leveranciers verzocht om te voldoen aan de eisen van de Chinese douane met betrekking tot leveringen tussen Taiwan en China om te voorkomen dat ze worden tegengehouden. Zo moeten de Taiwanese onderdelen voorzien zijn van een label gemaakt in 'Taiwan, China' of 'Chinese Taipei'.

Tesla daalde 1,7 procent. De aandeelhouders van de fabrikant van elektrische auto's hebben goedkeuring gegeven aan de voorgenomen splitsing van het aandeel. Daarnaast liet topman Elon Musk weten dit jaar mogelijk de komst van een nieuwe gigafabriek te kunnen aankondigen.

Gerelateerde artikelen