Financieel9 aug '22 17:17

'Ik denk niet dat we teruggaan naar prijzen van drie jaar geleden'

Auteurs: ANP en Bram van Eijndhoven

Het gasbesparingsplan van de Europese Unie kan zorgen voor een stabilisatie of zelfs een verlaging van de gasprijzen. Dat zegt Klaus Müller van het Bundesnetzagentur, dat toezicht houdt op het Duitse netwerk van gaspijpleidingen.

'Als alle landen in Europa gas besparen, kan dit de prijs bij wijze van spreken stabiliseren, misschien zelfs verlagen, en ertoe bijdragen dat er voldoende gasvoorraden zijn om de herfst en winter door te komen', aldus Müller tegen het Duitse ZDF.

Vrijwillig

'Ik hoor hem praten over de prijs stabiliseren of licht verlagen, maar dat betekent dat we nog steeds op een hoge prijs zitten', zegt energie-expert van TNO René Peters. 'Ik denk ook dat hij een beetje enthousiast is. Want het is nog steeds een vrijwillig plan dat landen 15 procent van hun gasverbruik gaan besparen, en veel landen zijn daar ook van vrijgesteld. Dus het originele idee om met dit plan 45 miljard kuub gas te besparen is ondertussen een beetje verwaterd.'

Lees ook | Turkije zoekt gas in Middellandse Zee, tot onvrede van Griekenland

Bovendien zou daarmee - zelfs als alle landen het plan netjes naleven - het Europese gastekort nog niet helemaal gedekt zijn, aldus Peters. 'Zelfs dan is het maar een klein deel van de totale hoeveelheid gas die Rusland levert aan Europa, dat is 150 miljard kuub gas. Het gaat zeker helpen, maar of de gasprijs hiermee weer teruggaat naar de oude prijzen, dat valt nog te bezien.'

15%

De 27 EU-landen kwamen eind juli overeen hun gasverbruik tussen augustus 2022 en 31 maart 2023 met 15 procent te verminderen ten opzichte van hun gemiddelde consumptie in de afgelopen vijf jaar. Ze kunnen zelf bepalen hoe ze dat doel willen bereiken. Het plan, dat vandaag van kracht is geworden, moet voorkomen dat huishoudens, bedrijven en ziekenhuizen zonder verwarming komen te zitten wanneer Rusland de gaskraan volledig zou dichtdraaien.

Lees ook | Economische klap van energiecrisis wordt onderschat

Als de energiezekerheid in gevaar dreigt te komen, kunnen de lidstaten bovendien besluiten om verplichte besparingsmaatregelen in te voeren.

Bij het tankstation van Fieten Olie in Oude Pekela zijn de brandstofprijzen voor het eerst sinds enkele maanden gedaald tot onder de twee euro.
Bij het tankstation van Fieten Olie in Oude Pekela zijn de brandstofprijzen voor het eerst sinds enkele maanden gedaald tot onder de twee euro. (ANP / Hollandse Hoogte / Huisman Media)

Gasprijs daalt verder

De Europese gasprijs ging dinsdag verder omlaag door afnemende zorgen over de gasvoorraden. De gasprijs daalde met 2,5 procent tot 188 euro per megawattuur op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs. '

Lees ook | Europese boycot Russische kolen gaat morgen in

Een lichte daling is dus ingezet, maar volgens Peters is er heel wat nodig om de gasprijs significant omlaag te krijgen. 'Ik denk niet dat we teruggaan naar de prijzen van twee, drie jaar geleden. Als we echt een significante daling willen zien, moet er zekerheid zijn dat gas in voldoende volumes via andere bronnen naar Europa kunnen krijgen. Denk aan vloeibaar aardgas en gas uit andere landen. Misschien ook nog wat meer winnen uit de eigen productie. En wat natuurlijk ook helpt is dat de gaskraan uit Rusland niet helemaal dichtgaat. Als het gas uit Rusland echt zou stoppen, dan hebben we ook met dit gasbesparingsplan een gastekort in Europa.'

Gasvoorraden

De Europese landen voeren een race tegen de klok om de gasvoorraden voor de winter bij te vullen. Inmiddels zit de gasopslag voor 72 procent vol. Dat is iets meer dan het gemiddelde opslagniveau van 70 procent in de afgelopen vijf jaar. De Europese landen importeren onder andere veel meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) om de afgeknepen Russische gasleveringen op te vangen.

Lees ook | Lage waterstand verergert Duitse energiecrisis

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom schroefde in juli de leveringen aan Duitsland via de pijpleiding Nord Stream 1 terug naar 20 procent van de capaciteit. Dat komt volgens het bedrijf door problemen met het onderhoud van turbines. Daarbij zitten de sancties tegen Rusland de terugkeer van een gerepareerde gasturbine voor de Nord Stream-pijplijn in de weg. Volgens de Duitse regering gebruikt het Kremlin de gasleveringen echter als wapen ter vergelding van de westerse sancties.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen