Financieel10 aug '22 07:58Aangepast op 10 aug '22 09:47

Ahold Delhaize cancelt beursgang bol.com, boekt hogere omzet in Q2

Auteurs: ANP en Jorn Lucas

De beursgang van bol.com gaat dit jaar niet door. Dat meldt moederbedrijf Ahold Delhaize bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Aanvankelijk was het plan om een beperkt aantal aandelen van de webwinkel in de tweede helft van 2022 naar de beurs te brengen, maar daar wordt nu van af gezien. Volgens het moederbedrijf van Albert Heijn zijn de omstandigheden op dit moment ongunstig voor zo'n stap.

(ANP / ANP)

E-commercebedrijven groeien niet meer zo stormachtig als tijdens de hoogtijdagen van coronalockdowns, toen fysieke winkels gesloten waren of met andere beperkingen te maken hadden. Webshops zijn ook door de oplopende inflatie en het lage consumentenvertrouwen minder aantrekkelijke beleggingen, omdat mensen daardoor minder geneigd zijn flink te shoppen.

Lees ook | Bol.com mogelijk volgend jaar naar de beurs

Ahold Delhaize zegt nu te kiezen voor een groeipad van bol.com waar minder forse investeringen voor nodig zijn. Het concern zegt opnieuw een beslissing te nemen over de toekomst van de webshop als de marktomstandigheden gunstiger zijn.

Hogere omzet

Het supermarktconcern heeft in het tweede kwartaal een hogere omzet geboekt. Dat dankte het moederbedrijf van Albert Heijn onder andere aan de hogere prijzen voor veel producten in de schappen, erkent topman Frans Muller. Maar supermarkten van het concern in onder andere de Verenigde Staten en Nederland verkochten ook grotere hoeveelheden. De topman herkent niet het beeld dat de prijzen in de supermarkt fors hoger zijn geworden. 'We proberen de prijzen zo laag mogelijk te houden, de kosten voor consumenten zijn al zo fors gestegen. Deze cijfers herkennen we niet', zegt topman Muller in gesprek met BNR. Tegelijkertijd vervult het bedrijf volgens hem een 'bufferrol' door de prijsstijgingen beperkt te houden.

Lees ook | Boodschappen bijna 20 procent duurder

In totaal verkocht Ahold Delhaize voor ruim 21,4 miljard euro aan producten, wat gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten 6,4 procent meer is dan een jaar eerder. 'Een groot deel daarvan is te verklaren door de inflatie'. zegt Muller.

Ahold Delhaize is er veel aan gelegen om de prijsstijgingen beperkt te houden voor de producten in de schappen. Dat leidde dit jaar tot meerdere conflicten met grote internationale leveranciers van A-merken, waarbij een meningsverschil met Nestlé in januari zelfs publiek bekend werd.

Winstmarge

De voor supermarkten belangrijke operationele winstmarge daalde door alle extra kosten. Vooral in Europa was die marge lager. Toch hield het bedrijf onder de streep 603 miljoen euro over, tegenover een nettowinst van 540 miljoen euro een jaar eerder. Hierbij hielp ook de sterke dollar. Voor heel het jaar is Ahold Delhaize nu optimistischer over de winst.

Om de prijzen laag te kunnen houden en klanten te blijven trekken bezuinigt Ahold Delhaize ook. Het plan was al om 850 miljoen euro te besparen en in Europa komt daar de komende jaren 250 tot 300 miljoen aan kostenreductie bij. Dat gebeurt onder andere door minder grote sommen geld te investeren in bol.com. Daarnaast verdwijnen er managementbanen bij Centraal-Europese ketens en wil het concern de IT en inkoop efficiënter maken.

Koers

De kwartaalcijfers van Ahold Delhaize zijn belangrijk op de AEX. Het supermarktconcern verhoogde zijn winstverwachting voor het hele jaar na een sterk tweede kwartaal. Het aandeel Ahold Delhaize was aan het begin van de handelsdag de hoogste stijger.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen