Financieel18 aug '22 11:07

Noorwegen probeert inflatie bij de horens te vatten

Auteurs: Reuters en Julian Verbeek

Om de almaar toenemende inflatie te dempen heeft Noorse centrale bank de rente met 50 basispunten verhoogd tot 1,75 procent. Economen verwachten dat Noren zich kunnen voorbereiden op verdere verhogingen van de rente.

(ANP / Johner Images)

Ondanks dat Noorwegen als een van de eerste welvarende landen vorig jaar september inflatie-dempende maatregelen nam, kijkt het Scandinavische land aan tegen de hoogste prijsstijgingen in 34 jaar. 'De prijsstijgingen zijn wijdverspreid in de economie en dit kan betekenen dat de inflatie langer hoog kan blijven dan eerder verwacht', verklaart de Norges Bank (Noorse centrale bank) haar maatregel.

Lees ook | Grootste staatsfonds ter wereld maakt miljardenverlies

De Deense bank Nordea schrijft aan haar klanten dat zij verwachten dat dit niet de laatste ingreep zal zijn van de centrale bank van Noorwegen. 'Wij denken dat Norges Bank de rente nogmaals met 50 basispunten zal verhogen in september, met vanaf november verhogingen in stappen van 25 basispunten tot een topniveau van 3 procent.'

De Noren maken zich zorgen dat hun bodemschat-rijke economie zal oververhitten door de toegenomen internationale vraag naar brandstof. Sinds het conflict in Oekraïne tikt de Noorse gas- en olieverkoop records aan. De centrale bank van buurland Zweden zou overwegen om de rente op korte termijn te verhogen met 75 basispunten. Naar verluidt overweegt IJsland eenzelfde verhoging.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen