Financieel18 aug '22 15:30

Minder winst voor NIBC, maar toch positief gestemd

Auteur: BNR Webredactie

Hypotheekbank NIBC heeft in de eerste helft van dit jaar minder winst gemaakt dan dezelfde periode vorig jaar. Het resultaat lag met 64 miljoen euro bijna een derde lager, zo blijkt uit de halfjaarcijfers van het bedrijf.

De lagere winst is onder meer te wijten aan de verkoop van niet-duurzame portefeuilles, vertelt topman Paulus de Wilt bij BNR Zakendoen. 'We hebben een half miljard aan hefboomfinancieringen verkocht. Ook hebben we wat uit de offshore-energieportefeuilles verkocht.' Dat deze portefeuilles van de hand zijn gedaan, heeft te maken een nieuwe strategie die NIBC heeft bedacht. 'De strategie is aangescherpt. We zien nu dat we groeien op de plekken waar we willen groeien, maar tegelijkertijd moet je dan ook dingen kwijtraken die niet meer passen in de strategie', legt De Wilt uit.

Hypotheekbank NIBC heeft in de eerste helft van dit jaar minder winst gemaakt dan dezelfde periode vorig jaar.
Hypotheekbank NIBC heeft in de eerste helft van dit jaar minder winst gemaakt dan dezelfde periode vorig jaar. (ANP / VRPress)

'Rentebaten blijven elke maand'

De Wilt noemt het desondanks een 'sterk half jaar' van de bank, terwijl de kosten oplopen, er minder geld binnenkomt en het rendement ook minder wordt. De topman ziet echter ook positieve dingen gebeuren binnen NIBC. 'De klantenbusiness is met 10 procent gestegen, binnen de onderdelen waar we willen groeien. Als je kijkt naar de kern waar de banken winst maken, de rentebaten, die zijn met 11 procent gestegen.' Ook ziet De Wilt dat de negatieve zaken vaak eenmalig voorkomen. 'Toch hebben we wat afgeboekt op activiteiten die we niet meer willen hebben, maar dat zijn eenmalige afboekingen. Die rentebaten die blijven elke maand maar binnenkomen.'

Rest van het jaar

Over de rest van het jaar heeft De Wilt veel vertrouwen. 'Ik zie dat de ingezette strategie enorm goed werkt. (...). We gaan ervan uit dat we binnen onze doelstellingen blijven', aldus De Wilt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen