Financieel19 aug '22 16:00

ING weigert voorlopig nieuwe verenigingen en stichtingen

Auteur: Jasper Daams

Wie een zakelijke rekening wil openen voor een vereniging of stichting, hoeft voorlopig niet aan te kloppen bij ING. De bank heeft niet voldoende capaciteit voor zorgvuldig klantonderzoek, en dus is inschrijven in ieder geval tot en met eind dit jaar niet mogelijk. Daarnaast verhoogt ING de huidige tarieven voor verenigingen en stichtingen die nu bij de bank zijn aangesloten.

Image
(ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media)

ING is bij wet verplicht bij al haar klanten regelmatig onderzoek te doen om criminaliteit tegen te gaan. De bank zegt dat die onderzoeken de laatste jaren steeds intensiever zijn geworden, zowel door wet- en regelgeving als door het inventiever worden van criminelen. Daarom zet ING daarvoor meer personeel in, wat ertoe leidt dat de bank onvoldoende capaciteit heeft om zorgvuldig klantonderzoek te doen bij nieuwe verenigingen en stichtingen.

Lees ook | CEO ING Groep: 'Onzekerheden in de wereld hebben resultaten ING beïnvloed'

Duurdere rekening

Omdat ING meer personeel inzet voor de klantonderzoeken, stijgen ook de kosten. Die rekent ING door aan verenigingen en stichtingen die reeds aangesloten zijn bij de bank. Per 1 september worden de kosten voor een zakelijke rekening verhoogd van 3 euro naar 7,50 euro. Het is dezelfde prijs die complexe rechtsvormen (zoals BV's en kerkgenootschappen) sinds 1 april betalen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen