Financieel20 aug '22 10:49

Topinkomens weer sterk gestegen, loonkloof ook gegroeid

Auteur: ANP

De topinkomens van bestuursvoorzitters zijn vorig jaar weer sterk gestegen na een dip in het eerste coronajaar, zo schrijft De Volkskrant. De krant onderzoekt elk jaar de topinkomens. Ook de loonkloof tussen de bestuursvoorzitters en hun werknemers liep weer op. De bestuursvoorzitters verdienden veertig keer zoveel als hun gemiddelde werknemer. Eerder was dat 35 keer zoveel.

(ANP LEX VAN LIESHOUT)

Volgens de Volkskrant, die de ceo's van 112 grote bedrijven in Nederland bekeek, steeg de beloning in 2021 met 32 procent, tot gemiddeld 2,8 miljoen euro. Als vergelijking wordt gegeven dat de cao-lonen vorig jaar met 2,2 procent stegen.

Sterke stijging

De sterke stijging van de beloningen is toe te schrijven aan dat de economie snel herstelde van de coronacrisis, waardoor veel bedrijven beter presteerden dan verwacht. Dat was terug te zien in de jaarbonussen van de bestuurders. Ook stegen de beurskoersen sterk, wat een positief effect had op hun aandelenpakketten.

Lees ook | Kaag: armoedeval Nederland is 'vreselijk'

De best beloonde bestuursvoorzitter in het onderzoek van de krant is Lucian Grainge van de Universal Music Group (UMG). Het bedrijf ging vorig jaar in Amsterdam naar de beurs. Zijn beloning kwam uit op ongeveer 274,3 miljoen euro. Hij wordt gevolgd door Glenn Fogel van de boekingswebsite Booking (24,9 miljoen euro) en Bob van Dijk van techinvesteerder Prosus (22,9 miljoen euro).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen