Financieel23 aug '22 15:52Aangepast op 28 sep '22 11:41

NS blijft verlies lijden; tot 15 procent minder treinen in 2023

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse Spoorwegen blijven verlieslatend, blijkt uit de halfjaarcijfers van de vervoerder. Het spoorbedrijf leed een verlies van 225 miljoen euro in de eerste zes maanden van dit jaar. De overheidssteun die het concern kreeg is niet meegenomen in deze cijfers.

Met de overheidssteun meegerekend, maar ook met lagere afschrijvingen, werden er wel zwarte cijfers genoteerd. Dan zou het gaan om 78 miljoen euro winst. 'Dit onderstreept dat de financiële urgentie bij NS hoog blijft', aldus het bedrijf. De NS ontving in de eerste zes maanden van het jaar 226 miljoen euro compensatie van de overheid.

De Nederlandse Spoorwegen blijven verlieslatend, blijkt uit de halfjaarcijfers van de vervoerder.
De Nederlandse Spoorwegen blijven verlieslatend, blijkt uit de halfjaarcijfers van de vervoerder. (ANP / Hans van Rhoon)

Opvallend is dat de omzet (1,6 miljard euro) van NS ook daalde ten opzichte van een jaar eerder (1,8 miljard euro), toen er strengere coronamaatregelen golden. Oorzaak daarvan ligt vooral bij de krappe arbeidsmarkt. 'Door een tekort aan collega’s als gevolg van de krappe arbeidsmarkt en hoger ziekteverzuim stond - net als in veel andere sectoren - de dienstverlening onder druk en was NS helaas genoodzaakt om ritten te schrappen', meldt het concern.

Lees ook | Personeel NS staakt vanaf 24 augustus

Reizigers keren niet massaal terug

Ondanks dat de coronaperiode (grotendeels) achter de rug is, keren reizigers niet massaal terug in de trein. 'Na het intrekken van de coronamaatregelen aan het einde van het eerste kwartaal, gingen steeds meer reizigers met de trein op pad. Sinds juni zien we de groei van het aantal reizigers echter afvlakken, waarmee we de eerste contouren van een nieuw reispatroon zien ontstaan', zegt de NS, die ziet dat het percentage reizigers op 82 procent blijft steken ten opzichte van voor corona.

Minder treinen

Doordat de krappe arbeidsmarkt de NS parten blijft spelen, wil het bedrijf de dienstregeling versoberen. Tegen het einde van het jaar zal de NS 10 procent minder treinen laten rijden, vergeleken met eind 2019. In 2023 worden er nog minder treinen verwacht, dan zullen er naar verwachting 13 tot 15 procent minder treinen rijden. De NS waarschuwt al dat reizigers hier hinder van zullen ondervinden. Zo zullen treinen voller zitten, en moeten reizigers in de daluren, avonduren en in het weekend vaker moeten overstappen.

Lees ook | NS vreest concurrentie als staatssecretaris de spoormarkt openbreekt


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen