Financieel23 aug '22 13:19

Qatar ontwijkt tientallen miljoenen belastinggeld via Nederland

Auteur: BNR Webredactie

Via Nederlandse brievenbusfirma's weet Qatar tientallen miljoenen euro's aan belastinggeld te ontwijken in Indonesië, Spanje en Polen. De Nederlandse fiscus verdient helemaal niks aan de dubieuze belastingconstructie.

Tussen 2014 en 2020 gebruikten de Qatarezen de fiscale constructie met twee dochterbedrijven die in Amsterdam waren gevestigd. Hiermee werd minstens 40 miljoen euro bespaard, zo meldt De Volkskrant op basis van onderzoek naar het staatsinvesteringsfonds Qatar Investment Authority (QIA).

Tekst gaat verder onder de tweet

Brievenbusconstructie

Jochem van Staalduine, onderzocht voor De Volkskrant de zaak en legt uit dat Qatar profiteert van Nederlandse afspraken met andere landen. 'Nederland heeft gunstige belastingverdragen afgesloten met andere landen, zoals Indonesië. Nederlandse bedrijven hoeven dan minder belasting te betalen in Indonesië. Qatar maakt daar met de brievenbusconstructie gebruik van, en hebben zo voordeel.'

In die constructie weegt ook nog mee dat Nederland al een belastingverdrag heeft met Qatar, waardoor het land dubbel voordeel geniet.

Via Nederlandse brievenbusfirma's weet Qatar tientallen miljoenen euro's aan belastinggeld te ontwijken in Indonesië, Spanje en Polen.
Via Nederlandse brievenbusfirma's weet Qatar tientallen miljoenen euro's aan belastinggeld te ontwijken in Indonesië, Spanje en Polen. (ANP / SIPA Press France)

'Waarschijnlijk hoger bedrag'

Het staatsinvesteringsbedrijf wordt door Qatar gebruikt om opgepotte olie- en gaswinsten te investeren over de rest van de wereld. Het staatsfonds is eigenaar van onder meer voetbalclub Paris Saint-Germain en talloos prestigieus vastgoed, waaronder het Amstelhotel in Amsterdam. Het bedrag van 40 miljoen euro is het minimale wat Qatar heeft weggesluisd. 'De Nederlandse jaarverslagen zijn helemaal niet zo goed. Er zijn regels ingevoerd waardoor je het minder goed kan achterhalen. Met onder andere Spaanse en Italiaanse jaarverslagen wisten we het te achterhalen, maar dan heb je nog steeds niet alles. In de praktijk zal het waarschijnlijk een stuk hoger uitvallen dan die 40 miljoen euro', aldus Van Staalduine.

Lees ook | Geldstroom van Nederland naar 'belastingparadijzen' krimpt

Het vorige kabinet had als belofte om schimmige belastingconstructies aan banden te leggen. 'We treden enigszins op tegen belastingontwijking, en veel meer dan vroeger', volgens de onderzoeksjournalist. 'Het kabinet heeft daar dus wel een goed punt. Maar het is veel werk, want Nederland was ook heel goed in het helpen bij belastingontwijking. Dat los je niet allemaal in één keer op.' De EU is bezig om met wet- en regelgeving brievenbusmaatschappijen het nog moeilijker te maken om belasting te ontwijking. 'De kans is er dat het over een paar jaar niet meer kan.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen