Financieel29 aug '22 07:03Aangepast op 30 aug '22 10:35

'Er wordt te mooi weer gespeeld over gas'

Auteur: BNR Webredactie

De gasprijs staat inmiddels ruim boven de 300 euro per megawattuur. Toch hoeven we ons volgens Gasunie geen zorgen te maken dat we komende winter geen gas hebben. Dat is misleidend, stelt CDA-Tweede Kamerlid Henri Bontenbal in de nieuwste aflevering van De Strateeg. Hij vreest dat de prijs nog veel hoger op zal lopen en dat mensen dan alsnog in de kou komen te zitten komende winter.

Image
(ANP / Alamy Limited)

Volgens Bontenbal is de vraag of er voldoende gas is of niet, niet relevant. 'Daar gaat het niet om. Er is in principe altijd gas, tenzij Noorwegen stopt met leveren. Alleen de prijs die dan betaald moet worden is zo ontzettend hoog. Ik maak me echt enorm zorgen om de maatschappelijke en economische impact van zo'n hoge gasprijs.'

De Strateeg | Energiecrisis: op weg naar een koude en dure winter?

Energiedeskundige Lucia van Geuns, van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, sluit zich bij Bontenbal aan. Zij waarschuwt dat we ook na komende winter nog met hoge energieprijzen te maken zullen hebben. Volgens haar kan het nog wel tot in 2024 duren voordat de energieprijzen weer gaan zakken, met alle gevolgen van dien. 'Dan zitten we eigenlijk in dezelfde situatie, tenzij Rusland gas gaat doorvoeren.'

Lees ook | Particulieren krijgen pijnlijk hoge energierekening voorgeschoteld

Prijsplafond

De Belgische minister van Energie, Tinne Van der Straeten, waarschuwt dat, mocht er niets worden gedaan aan de prijs van gas, Europese landen vijf tot tien zware winters staan te wachten. De minister schrijft op Twitter dat de gasprijzen zo snel mogelijk bevroren moeten worden, en pleit daarmee voor een prijsplafond.

Van der Straeten voegt hier aan toe dat ook de markt van elektriciteit moet worden hervormd. Volgens de minister wordt elektriciteit even goedkoop als vorig jaar geproduceerd maar voor recordprijzen verkocht.

Ze kondigt aan dat België het voortouw gaat nemen in het invoeren van een dergelijk plafond. De Belgen zijn afgelopen week in gesprek gegaan met de Europese Commissie over een Europees prijsplafond.

Lees ook | Johnson kondigt extra steun aan vanwege hoge energieprijs

Meer en meer landen, zoals Duitsland, delen het Belgische standpunt. Zo laat de Duitse minister van Financiën, Christian Lindner, weten dat zij druk bezig zijn met de hervorming van de energiemarkt. Ze willen met name de prijs van elektriciteit loskoppelen van de prijs van gas.

Gazprom Germania

Duitsland neemt ook andere maatregelen rond gas. De regering heeft een holding opgericht om Gazprom Germania te kunnen nationaliseren. Dit meldt het persbureau Reuters op basis van de Duitse krant Welt am Sonntag, die een regeringsdocument kon inkijken. Begin april splitste het Russische moederbedrijf zich al af van de Duitse dochtersonderneming. Sindsdien staat Germania onder controle van de overheid.

Lees ook | Welt am Sonntag: Duitsland bereidt nationalisatie Gazprom Germania voor

Het Duitse ministerie van Economie laat weten dat de holding enkel is opgericht als voorzorgsmaatregel. Het bedrijf bestaat nu slechts als 'lege huls'. De holding krijgt de naam 'Securing Energy for Europa Holding GmbH' en krijgt twee advocaten van het internationale advocatenkantoor CMS Hasche Sigle aan het hoofd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen