Financieel29 aug '22 08:13Aangepast op 29 aug '22 09:25

Toespraak Fed-baas Powell dreunt na

Auteur: BNR Webredactie

Hoewel er weinig echt nieuws zat in de speech van Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, dreunt zijn toespraak in Jackson Hole nog na. Aandelenbeurzen in Azië laten overwegend flinke verliezen zien, na ook een eerdere koersval op Wall Street.

Jerome Powell
Jerome Powell (ANP / EPA)

Powell waarschuwde dat de rentes de komende tijd verder omhoog zullen gaan om de hoge inflatie te bestrijden. De hogere rentes zullen volgens Powell voor 'pijn' zorgen in de grootste economie ter wereld. En dat is volgens econoom Han de Jong 'voor de hand liggend'.

Het venijn van de boodschap van Powell zat volgens De Jong in de woorden 'untill the job is done.' 'De centrale banken moeten volgens Powell de inflatie blijven bestrijden, tot dat de klus is geklaard. Kennelijk hadden markten verwacht, gehoopt, dat het tempo van de renteverhogingen zou worden gematigd. Dat bleef uit, en dat was een tegenvaller.'

Lees ook | Baas Federal Reserve: beteugelen inflatie zal pijn doen

'Rente elke zes weken omhoog'

Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, was ook aanwezig en liet van zich horen door een opmerkelijk interview met de NOS. 'Het inflatieprobleem in Europa is op dit moment zo groot dat ik denk dat het onze opdracht is om elke zes weken de rente te verhogen tot het moment dat het inflatiebeeld stabiliseert rond de 2 procent', zegt Knot. De inflatie in de eurozone was in juli gemiddeld 9,8 procent, mede als gevolg van de fors hogere energieprijzen.

Lees ook | Ook Klaas Knot wil renteverhoging met 0,75 procentpunt

De Jong vermoed een gecoördineerd offensief. 'ECB bestuurder Isabel Schnabel en ook de president van de Franse centrale banken hebben zich in vergelijkbare woorden uitgelaten.' Of dit gaat gebeuren is de vraag, zegt De Jong, maar het kan volgens hem een signaal naar de markten over wat er komende maanden gaat gebeuren.'

Moeilijke timing

Volgens De Jong had de rente veel eerder omhoog gemoeten. En in dit geval gaat het gezegde beter laat dan nooit niet op. 'De timing had niet veel slechter gekund. De Europese gasprijs is 22 keer zo hoog als voor de pandemie, en 10 keer zo hoog als de Amerikaanse prijs. Dat is dramatisch, en geeft onze economie een enorme dreun. En gas voorziet voor 45% in de totale energiebehoefte in Nederland. Dan kunnen we een renteverhoging er moeilijk bij hebben.'

Lees ook | Inflatie en recessie centraal tijdens jaarlijkse top in Jackson Hole

Koersen dalen

Vooral de technologiebedrijven die gevoelig zijn voor hogere rentetarieven, gingen omlaag in navolging van de koersval van bijna 4 procent van techgraadmeter Nasdaq. De Nikkei in Tokio raakte kort voor sluiting van de beurs in Tokio 2,7 procent kwijt. De grote Japanse investeerder SoftBank, die veel belangen heeft in techbedrijven, leverde 3,6 procent in en elektronicaconcern Sony zakte meer dan 4 procent. Ook winkelbedrijf Fast Retailing, eigenaar van kledingketen Uniqlo, behoorde tot de grootste dalers met een min van 3 procent.

Chipfabrikanten in Korea

De Kospi in Seoul ging ruim 2 procent omlaag. De grote Zuid-Koreaanse chipbedrijven Samsung en SK Hynix verloren dik 2 en meer dan 3 procent. De All Ordinaries in Sydney daalde bijna 2 procent ondanks een sterker dan verwachte stijging van de Australische winkelverkopen in juli. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,7 procent in de min. De Chinese maaltijdbezorger Meituan klom dik 4 procent dankzij een sterker dan verwachte omzetgroei in het afgelopen kwartaal. Het bedrijf leed wel voor het zevende kwartaal op rij een verlies.

Beperkte verliezen in Shanghai

De beurs in Shanghai (min 0,1 procent) hield het verlies beperkt, ondanks dat de winsten van Chinese industriebedrijven in de eerste zeven maanden van dit jaar met 1,1 procent zijn gedaald. De sector kampt met de impact van coronabeperkingen en de vastgoedcrisis in China. Tevens werd bekendgemaakt dat de stroomproblemen vanwege de droogte in de zuidwestelijke Chinese regio Sichuan grotendeels voorbij zijn. Na twee weken van beperkingen is de stroomvoorziening naar de meeste fabrieken weer vrijwel helemaal hersteld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen