Financieel7 sep '22 17:34

Bitcoin op laagste punt dit jaar

Auteur: BNR Webredactie

De waarde van de bitcoin ligt tegen het laagste punt van het jaar met een bedrag van 18.890 dollar, daarbij verloor de grootste cryptomunt vandaag ongeveer vijf procent ten opzichte van één dag geleden. Deze daling zorgt ervoor dat de marktwaarde van de algehele cryptosector onder de 1 biljoen dollar zakt. Bert Slagter van lekker Cryptisch geeft aan dat de cryptosector 'duidelijk in een bear market' zit.

Deze daling kan grote gevolgen hebben op het in beweging zetten van risicovolle investeringen, zegt Kevin Loo van vermogensbeheerder IDEG Asset management tegen Bloomberg.

Slagter laat weten dat niet alleen de cryptomarkt last heeft van deze lage koersen, maar dat de aandelen en zelfs obligaties het heel slecht doen. Zeker risicovolle beleggingen zoals aandelen in de techsector hebben het zwaar. Dit heeft tot gevolg dat beleggers steeds meer van 'risico-assets' afstappen.

Het is de rente

De veranderende rentepercentages hebben niet direct invloed op de markt, maar vooral de verwachting voor renteaanpassingen spelen een grote rol. Bijvoorbeeld het veranderende toon- en taalgebruik van de Federal Reserve in Amerika, over mogelijk nieuwe rentepercentages heeft invloed, denkt Slagter.

Lees ook | Cryptocampagne moet meer bewustwording creëren bij jongeren

het komt weer goed

'Op dit moment is er weinig instroom van nieuwe gebruikers en wordt de markt bepaald door handelaren die heel gevoelig zijn voor macro economische ontwikkelingen, zoals rente wijzigingen. Het kan best zijn dat als dit zo is dat er nog wat tegenslagen komen, dit betekent dat de markt nog onder de 17.000 kan zakken', denkt Slagter.

Slagter laat weten dat niet alleen de crypto last hebben van deze lage koersen, maar dat de aandelen en zelfs obligaties het heel slecht doen.
Slagter laat weten dat niet alleen de crypto last hebben van deze lage koersen, maar dat de aandelen en zelfs obligaties het heel slecht doen. (Maxim Hopman/ Unsplash)

Slagter nuanceert wel door aan te geven dat veel mensen verplicht hun assets moeten verkopen. 'Dit geeft een beeld dat het einde van de dalende markt in zicht is.' Volgens Loo heeft de bitcoin zich al wel eerder in zo'n dal bevonden, maar heeft bewezen zich er altijd weer uit te kunnen bewegen: 'Als je van dal tot dal meet, is de trend dat we op langere termijn weer omhoog gaan.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen