Naast overleg met leden van het kabinet bezoekt Von der Leyen ook presentaties over duurzame mobiliteit en op een elektrisch binnenvaartschip gaan kijken. Dat sluit aan bij de voorstellen die Nederland heeft ingediend: de helft van het geld moet naar duurzaamheidsdoelen gaan.

Het kabinet heeft in juli een vuistdik pakket met voorstellen ingediend bij de Europese Commissie. Dit Herstel- en Veerkrachtplan moest dienen om het coalitieakkoord te ondersteunen, zo was daarin te lezen. Het gaat naast ideeën voor verduurzaming ook om plannen op het gebied van stikstof, digitalisering, woningbouw, zorg, arbeidsmarkt en het tegengaan van belastingontwijking. De manier waarop het plan tot stand was gekomen, leidde nog tot irritatie in de Tweede Kamer. Die vond dat het kabinet meer had moeten overleggen met het parlement en de samenleving.
Lees ook | Nederland dient als laatste plan in voor EU-miljarden
Nederland was het laatste land dat plannen indiende voor het Europese coronaherstelfonds. Dat kwam door de lange formatie. De voorstellen van de meeste andere landen zijn al goedgekeurd door de Europese Commissie. Alleen Hongarije is er nog niet uit, vanwege onenigheid over de rechtsstaat aldaar. Ook moeten de lidstaten nog instemmen.
Het Nederlandse kabinet gaat ervan uit dat de plannen het in beide stadia zullen redden. In totaal omvat het fonds 750 miljard aan leningen en subsidies. Nederland heeft alleen aanvragen ingediend voor subsidies.