Financieel9 sep '22 08:08Aangepast op 9 sep '22 12:38

'Die 4,7 miljard euro uit Europa had veel meer kunnen zijn'

Auteur: BNR Webredactie

Nederland krijgt 4,7 miljard euro uit het Europese coronaherstelfonds. Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen gisteren bekendgemaakt tijdens haar bezoek aan Rotterdam. Nederland was het laatste EU-land dat een beroep deed op het miljardenfonds. Europa-verslaggever Stefan de Vries denkt dat Nederland zich daarmee toch wel een beetje in de voet heeft geschoten.

'Als Nederland in de zomer van 2020 de plannen al had ingediend, dan was het bedrag mogelijk uitgekomen op ruim 6 miljard euro', zegt De Vries. 'De grootte van de bedragen zijn gebaseerd op de opvang van de economie en de werkloosheid.' Omdat de economie er destijds minder goed voorstond, zou het bedrag uit het steunfonds hoger zijn.

Lees ook | Brussel akkoord: Nederland krijgt coronamiljarden

(ANP / Robin Utrecht)

Het geld uit Europa is een 'extraatje' voor de schatkist en is verder niet geoormerkt, zegt De Vries. 'Alle projecten staat al in het regeerakkoord. En dan moet je denken aan plannen om de stikstofuitstoot te beperken, natuurherstel, windenergie maar ook digitalisering en de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.'

Geld niet direct op de rekening

Het kan nog wel even duren voordat het geld binnen is. 'Het is niet zo dat het geld vandaag op de rekening staat' en dat heeft te maken met omdat de plannen nog moeten worden goedgekeurd door de andere lidstaten van de Europese Unie. 'Maar dat is een formaliteit'. Zodra dat akkoord binnen is, wordt het geld in delen uitgekeerd. 'Elke keer wanneer een doelstelling is gehaald, komt er een nieuw schip met geld binnen', zegt correspondent Stefan de Vries.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen