Financieel12 sep '22 06:17Aangepast op 12 sep '22 10:24

VEB eist 16 miljard van Philips

Auteur: Mark van Harreveld

De beleggersvereniging VEB start een procedure tegen Philips om 16 miljard euro aan schade op het bedrijf te verhalen. Dat schrijft het FD. Volgens de VEB heeft Philips patiënten en beleggers 'stelselmatig verkeerd voorgelicht' over alle problemen rondom de slaapapneu-apparaten. En daardoor zouden beleggers in het verleden veel te veel hebben betaald voor aandelen-Philips. 'Eigenlijk is de schade veel groter', zegt voorzitter Gerben Everts van de VEB.

Een Philips DreamStation CPAP apparaat
Een Philips DreamStation CPAP apparaat (ANP / Rob Engelaar)

De VEB stelt Philips aansprakelijk voor de schade, die zij becijferen op 16 miljard euro. Dat heeft de VEB Philips dit weekend laten weten in een brief. De VEB wil binnen twee weken met Philips om tafel gaan zitten om te praten over een vergoedingsregeling. Als Philips niet op de uitnodiging in gaat, stapt de vereniging naar de rechter on een schadeclaim in te dienen.

27 miljard

'Eigenlijk is het bedrag van de schade groter, namelijk 27 miljard', zegt directeur Gerben Everts van de VEB. Volgens Everts heeft de VEB gekeken naar elke keer dat de bestuursvoorzitter van Philips de nieuwe bevindingen van de Amerikaanse toezichthouder naar buiten bracht, en de situatie steevast slechter bleek, en gekeken naar de koersreactie daarop. 'Als je die acht momenten in de afgelopen anderhalf jaar bij elkaar optelt, kom je zeker op 16 miljard euro.'

Waarom nu pas die claim? 'Philips had eigenlijk al in 2015 alle informatie naar buiten moeten brengen, dat was uiteindelijk veel beter geweest voor de gezondheid van de patiënten, maar het was ook beter geweest voor de beleggers. Op gegeven moment moet je als VEB je zaak maken. Doordat er steeds nieuwe problemen bij Philips bij kwamen heeft het onderzoek ook telkens vertraging; het is niet alleen slaapapneu, ook met defibrillatoren zijn er problemen, met het masker, er komt steeds meer bij, Nu is de tijd gekomen dat we zeggen: het kan niet langer zo, nu moet Philips ook maar in één keer afstand doen van alle schade die ze voor de patiënten, klanten en beleggers heeft veroorzaakt.'

Verwijtbaar

Everts acht het verwijtbaar richting Philips: 'Koersgevoelige informatie moet je terstond naar buiten brengen. Wij hebben aangetoond dat die info er al in 2015 was, Philips heeft het pas in 2021 naar buiten gebracht en dat is veel te traag. Hadden ze het eerder naar buiten gebracht, dan had het kunnen voorkomen dat beleggers op te hoge kunstmatige koersen aandelen hadden gekocht'.

Exit Van Houten, goed nieuws

De wisseling van de wacht aan de top van Philips noemt Everts zowel goed als slecht nieuws. 'Het goede nieuws is dat Van Houten niet langer het vertrouwen had, dus dat hij uiteindelijk vroegtijdig moest vertrekken is een goede zaak. We moeten niet te vroeg juichen, het probleem zit niet alleen bij de bestuurders, het is een cultuurprobleem bij Philips dat men te lang zaken onder de pet heeft gehouden. Dat zit niet op één persoon vast, wij vinden dat Philips veel meer naar binnen moet kijken. Hoe kan je nou zes á zeven jaar zeggen dat je in control bent op alle kwaliteitsvoorschriften, in je bestuursverslagen, in je jaarrekeningen, terwijl achteraf dat evident onjuist is?'

Lees ook | Beleggers claimen miljarden bij Philips vanwege koersverlies door apneu-affaire

FD-verslaggever Thieu Vaessen wijst erop dat VEB eerder succes heeft geboekt met vergelijkbare procedures tegen andere bedrijven.

Aandeel stijgt 0,7 procent

Philips ging maandag licht omhoog op het Damrak. Investeerders lijken niet onder de indruk van het nieuws dat beleggersvereniging VEB miljarden wil zien van het zorgtechnologieconcern vanwege de schade die beleggers zouden hebben geleden door de slaapapneuaffaire. Volgens de VEB heeft Philips patiënten en aandeelhouders verkeerd geïnformeerd over de kwestie. De belangenorganisatie raamt de schade die beleggers hebben geleden door de koersverliezen van het aandeel op 16 miljard euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen