Financieel13 sep '22 10:12Aangepast op 15 sep '22 09:33

Scholen betalen prijs voor Gazprom-ban Jetten

Auteur: BNR Webredactie

Scholen zijn soms wel twaalf keer meer kwijt aan hun energierekening, doordat minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) hen dwong om contracten met het Russische Gazprom op te zeggen. Doordat ze nieuwe energiecontracten moesten afsluiten, zijn nu vele malen duurder uit, zo meldt het FD.

Het ministerie van Jetten liet onder meer gemeenten en scholen hun energiecontracten opzeggen met Gazprom en haar dochterbedrijven.
Het ministerie van Jetten liet onder meer gemeenten en scholen hun energiecontracten opzeggen met Gazprom en haar dochterbedrijven. (ANP / ANP)

Het ministerie van Jetten liet onder meer gemeenten en scholen hun energiecontracten opzeggen met Gazprom en haar dochterbedrijven, omdat het mogelijk in strijd zou zijn met de sancties van de EU. Partijen moesten voor 10 oktober het contract opzeggen, en gingen in allerijl zoeken naar alternatieve energieleveranciers. In veel gevallen konden die alleen gevonden worden wanneer er flink grotere bedragen betaald worden voor energie. Inmiddels is Jetten van het plan teruggekomen, omdat niet alle EU-lidstaten dezelfde lijn volgen.

Lees ook | Gasprijs daalt al drie dagen op rij; 'halvering aanstaande'

Scholen die al nieuwe contracten hebben afgesloten zijn soms van een energierekening van '20.000 euro naar 80.000 euro gegaan', zo geeft FD-journalist Ardi Vleugels aan. Dat Jetten nu terugkomt van het plan, is voor de scholen die al een nieuw contract hebben afgesloten te laat. 'Vanaf vorige week konden partijen een ontheffing aanvragen, om toch het oude contract bij Gazprom te houden. Dat komt door de verwarring over of Gazprom onder de Russische sancties valt', zegt Vleugels. 'Dat heeft te maken met het feit dat de Duitse overheid de zeggenschap heeft overgenomen over het dochterbedrijf. Je zou kunnen zeggen dat het dan geen Russisch bedrijf meer is, al is Gazprom nog wel de eigenaar. Maar daar moet de Europese Commissie nu uitspraak over doen', legt Vleugels uit.

Lees ook | Torenhoge termijnbedragen op slot: voorschot verlagen wordt moeilijker

Geen overheidssteun

Inmiddels hebben 67 scholen een ontheffing aangevraagd voor de Russische sancties. 'Scholen hebben vaak ook een dikke reservepot, die kunnen voorlopig hun rekeningen betalen. Eén organisatie heeft gezegd dat ze in acute geldnood zitten. Toch is het gigantisch veel geld (...) en dat betekent dat er minder geld overblijft voor het onderwijs.' Scholen die nu wel de hoge rekeningen moeten betalen, krijgen voorlopig nog geen steun van de overheid, zegt het FD.

Lees ook | VVD luidt noodklok over Nederlandse industrie


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen