Financieel13 sep '22 17:20Aangepast op 14 sep '22 12:02

Ambtenaren willen compensatie voor hoge inflatie

Auteurs: ANP en BNR Webredactie

De overheid moet het goede voorbeeld geven en werknemers compenseren voor de hoge inflatie. Die oproep komt van de vier overheidscentrales die bij elkaar dertig overheids- en onderwijsbonden en daarmee ruim een miljoen ambtenaren vertegenwoordigen. Minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot ziet vooralsnog geen reden om nog iets te doen aan de ambtenarensalarissen nu de inflatie zo hoog is.

'We hebben net twee maanden geleden een nieuwe cao afgesproken', zegt de minister. Daarin is volgens haar al rekening gehouden met de hoge inflatie. Vier vakbondscentrales riepen het kabinet op om het salaris van ambtenaren verder te verhogen en zo het goede voorbeeld te geven voor andere werkgevers.

(ANP / Richard Brocken / Hollandse Hoogte)

'We hebben gekozen voor een grotere loonstijging voor de lagere inkomens voor de komende 2,5 jaar dan voor de hogere inkomens', zegt Bruins Slot. Volgens haar betekent dat voor ambtenaren die ongeveer het minimumloon krijgen in de praktijk een 'echt hele goede' loonstijging van 20 procent en een gemiddelde stijging voor ambtenaren van 7,5 procent. 'Daarnaast is het kabinet ook bezig met een pakket koopkrachtmaatregelen', waar zij en de andere leden van het kabinet nog altijd over zwijgen. Die plannen worden bekendgemaakt op Prinsjesdag, volgende week.

Onder modaal

Voorzitter van het ambtenarencentrum Jean Debie vindt de reactie van de minister 'buitengewoon jammer'. 'Ze laten heel veel mensen in de kou staan. (...) Heel veel ambtenaren hebben een inkomen van 25.000 bruto per jaar, onder modaal dus. De lage- en hoge inkomens hebben het op dit moment ontzettend zwaar en krijgen het steeds zwaarder omdat energiecontracten aflopen en mensen daardoor de energierekening niet meer kunnen betalen. Voor ons is het dus echt noodzaak dat het kabinet het goede voorbeeld geeft.’

Brief aan Mark Rutte

De centrales ACOP FNV, CCOOP, AC en CMHF stuurden gisteren een brief aan premier Mark Rutte waarin ze oproepen tot aanvullende loonsverhogingen. Nederland telt ongeveer een miljoen ambtenaren. Die werken voor het gemeenten, provincies en het Rijk, maar ook voor bijvoorbeeld de politie en in het onderwijs.

Lees ook | 'Geef studenten ook energiecompensatie'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen