Financieel15 sep '22 19:07

Schrappen bonusplafond moet Londen financiële wereldhoofdstad maken

Auteur: BNR Webredactie

Niet New York of Hong Kong maar Londen moet hét financiële middelpunt van de wereld worden, vindt de nieuwe Britse minister van Financiën Kwasi Kwarteng. En om dat te bewerkstelligen wil hij de grens voor bonussen in het bedrijfsleven doorbreken.

Het doel is om zo bedrijven uit financiële hoofdsteden als New York en Hong Kong te verleiden. Nu mogen bankiers in het Verenigd Koninkrijk een bonus krijgen van maximaal twee keer het gewone jaarsalaris. Die beperking werd opgelegd door de Europese Unie in de nasleep van de financiële crisis van 2008. Er was gedacht dat na de brexit die beperking opgeheven zou worden, maar vanwege vrees voor publieke weerstand was er weinig politieke animo in Londen om die stap te zetten.

Niet New York of Hong Kong maar Londen moet hét financiële middelpunt van de wereld worden, vindt de nieuwe Britse minister van Financiën Kwasi Kwarteng.
Niet New York of Hong Kong maar Londen moet hét financiële middelpunt van de wereld worden, vindt de nieuwe Britse minister van Financiën Kwasi Kwarteng. (Frans Ruiter)

'Lost geen probleem op'

Kilian Wawoe, Organisatiepsycholoog verbonden aan de Vrije Universiteit en oud-bankier bij ABN Amro, heeft er een hard hoofd in dat het schrappen van het bonusplafond zijn doel bereikt. 'Er is geen enkel onderzoek waaruit blijkt dat de arbeidsmarkt voor de top van de banksector, heel erg internationaal is. Laat staan dat mensen zouden denken dat de bonusregeling in Londen niet goed is, en ze dan maar naar New York gaan. Het idee dat dit een probleem oplost, denk ik eigenlijk niet.'

Lees ook | Premier Truss zet in op Britse energie en belastingverlaging voor bedrijven

Ook de kersverse premier Liz Truss deelt de zienswijze van Kwarteng. Zij heeft in haar leiderschapscampagne ook beloofd dat ze de City of London als financieel centrum zou 'ontketenen'. '


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen