Financieel15 sep '22 07:50Aangepast op 19 sep '22 10:29

Oudere belegger hecht meer waarde aan duurzaamheid

Auteur: BNR Webredactie

Een ruime meerderheid van de Nederlandse beleggers vindt het van belang dat hun beleggingen impact hebben. Opvallend is dat ouderen hier veel meer waarde aan hechten dan jongeren. Dat blijkt uit de Schroders Global Investor Study 2022. Meer dan drieëntwintigduizend mensen in 33 landen zijn voor dit onderzoek ondervraagd, waaronder duizend in Nederland.

Van de beleggers van 50 jaar en ouder belegt driekwart in fondsen of bedrijven die overeenkomen met de eigen principes. Nederlandse jongeren hechten juist minder waarde aan impactbeleggen, blijkt uit het onderzoek.

Thomas Dirkmaat, verantwoordelijk voor fondsdistributie binnen Schroders Nederland, noemt het een verrassende uitkomst van het onderzoek. 'Jongeren zijn vaak bewuster als het gaat om duurzaamheid. Maar als het gaat om beleggen vinden ouderen duurzaamheid dan weer belangrijker. Zij zijn toch bezig met de volgende generatie.'

(Unsplash)

'De resultaten van dit jaar laten zien dat beleggen voor veel mensen niet alleen nog draait om financieel rendement, maar dat verantwoord beleggen ook een belangrijke drijfveer is. Het is daarom van belang dat inzichtelijker wordt gemaakt waar het geld van beleggers naartoe gaat en welke concrete impact een investering heeft', aldus Schroders Nederland.

Nederlandse 'experts'

Uit het onderzoek blijkt ook dat Nederlandse beleggers zichzelf vaak als deskundig zien op het gebied van investeringen. En bijna een derde omschrijft zich als expert. 'Mensen overschatten zichzelf, en in Nederland doen we dat nog meer dan in andere landen', zegt Dirkmaat. 'Degene die zichzelf als expert zien, zijn juist vaak minder goed geïnformeerd.'

Luister ook | AEX Factor - Klimaattop in Glasgow: cashen met groene aandelen?

Lees ook | Activisten mijden klimaattop Egypte: geen duurzaam vervoer


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen