Financieel16 sep '22 11:03Aangepast op 16 sep '22 12:22

Gasprijs daalt weer tot onder de 200 euro

Auteur: Jorn Lucas

De daling van de gasprijs zet door. Ten opzichte van gisteren is de prijs per megawattuur aan TTF gas tien procent gedaald tot onder de 200 euro ten opzichte van 224 euro gisteren. Vorige week lag de prijs nog lager; toen kostte een megawattuur even 'slechts' 180 euro. Ter vergelijk: in de voorbije jaren lag diezelfde gasprijs rond de 20 euro.

Duidelijk is wel dat het rustiger op de gasmarkt, mede doordat de meeste Europese landen de gasvoorraden hebben gevuld en de vraag naar gas daardoor iets is afgenomen. De vraag is of het licht aan het einde van de tunnel al in zicht is.

Lees ook | Jetten: prijsplafond op energie serieuze optie, maar niet dit jaar

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs voorspelde onlangs dat de Europese gasprijs de komende maanden kan halveren. In augustus piekte de gasprijs op bijna 350 euro per megawattuur en schommelt nu al even rond de 200 euro. Volgens de analisten van Goldman Sachs kan deze prijs volgend jaar onder de 100 euro per megawattuur duiken.

Lees ook | Kamer voert druk op bij Jetten om aanpak energieprijzen

Volgens energiespecialist Jilles van den Beukel van het Haags Centrum voor Strategische Studies moeten we niet te vroeg juichen. 'Er is eerder sprake van een minder snelle stijging dan van een echte daling.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen