Financieel18 sep '22 16:00Aangepast op 19 sep '22 10:21

Duitse centrale bank: inflatie vereist vastberadenheid ECB

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Centrale Bank moet resoluut reageren op inflatiecijfers die later dit jaar in de dubbele cijfers uit kunnen komen. Dat zei Joachim Nagel, president van de Duitse Bundesbank zondag.

Als de huidige trend zich voortzet dan zijn er volgens Nagel meer rentestappen van de ECB nodig om de inflatie te beteugelen. 'Dat is al afgesproken in de raad van bestuur van de ECB', aldus Nagel. 'We moeten vastberaden zijn, in oktober en daarna.'

Lees ook | ECB: 'Rente verder omhoog om inflatie te bestrijden'

Recordinflatie

De ECB verhoogde de rente deze maand met een historische stap van 0,75 procentpunt. Economen voorspellen dat er in oktober nog zo'n stap kan volgen nu de beleidsmakers geconfronteerd worden met een recordinflatie. Hun taak wordt bemoeilijkt door een snel verslechterende economie en dreigende energierantsoenering deze winter.

Tijdens de open dag van de Duitse centrale bank in Frankfurt zei Nagel dat de groei in het derde en vierde kwartaal waarschijnlijk zal vertragen. Hij heeft er evenwel vertrouwen in dat de economie een scherpe terugval kan voorkomen. Die boodschap uitte hij eerder ook al.

Image
(ANP / AFP)

Lees ook | Renteoverleggen domineren beursweek


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen