
Erdogan heeft een plan wat de meeste economen onverstandig vinden, zegt Turkije-correspondent Joost Lagendijk. 'De meeste economen zien dit als een heel gevaarlijk experiment. Die verwachten dat de inflatie alleen maar hoger wordt.' De meest gangbare theorie onder economen is dat je de rente juist moet verhogen om inflatie te bestrijden.
Lees ook | Turkse gigaflatie boven 80 procent
'Lenen moet makkelijk zijn'
Erdogan beredeneert het echter op een andere manier, vertelt Lagendijk. 'Het idee hierachter is dat lenen makkelijk moet zijn voor bedrijven en burgers, en dan is lage rente goed. dat moet de economische groei bevorderen, leiden tot meer export en meer werkgelegenheid. Erdogan hoopt dat dan de inflatie vanzelf minder wordt.'
Lees ook | Turkse economie groeit sterk ondanks torenhoge inflatie
'Wishful thinking'
Het financiële beleid van de Turkse president heeft grote gevolgen voor de Turken. De prijzen van consumptie zijn volgens Lagendijk meer dan verdubbeld. Toch is er een kleine groep die van dit beleid profiteert. 'Veel Turken die wat rijker zijn besteden hun geld als nooit tevoren en sluiten leningen af.' Erdogan hoopt dat deze groep de omslag kan geven. 'Wishful thinking', vindt Lagendijk.
Centrale bank
Dat een politieke leider zich zo nadrukkelijk met de centrale bank bezighoudt is ongewoon. Dit zag je volgens Lagendijk tot tien jaar geleden in Turkije niet. 'Erdogan is toen eigenlijk op de directeursstoel van de centrale bank gaan zitten. Hij heeft directeuren die het oneens waren met hem ontslagen en nieuwe mensen neergezet'.
Verkiezingen
Volgend jaar juni worden er verkiezingen gehouden in Turkije. Erdogan hoopt natuurlijk dat de inflatie dan gezakt is. Op dit moment staat hij er namelijk nog slecht voor in de peilingen. Zijn populariteit blijft dalen.