Financieel29 sep '22 13:35

Essent stelt verhoging energierekeningen wél uit

Auteur: BNR Webredactie

In tegenstelling tot Eneco en Greenchoice, stelt Essent de verhoging van de energietarieven wel uit na kritiek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). In plaats van op 1 oktober worden de tarieven pas op 7 november verhoogd, wat overeen komt met de verplichte termijn van dertig dagen, waarbinnen klanten ingelicht moeten worden over de wijziging.

Essent blijft er echter bij dat het bedrijf de tariefverhoging tijdig heeft aangekondigd. In een verklaring op de website meldt het energiebedrijf vanaf nu een langere aankondigingstermijn te hanteren. 'Omdat de ACM sinds afgelopen vrijdag plotseling, en zonder Essent en andere energiebedrijven te raadplegen, een nieuw standpunt over de communicatietermijn heeft ingenomen en om onrust onder klanten weg te nemen.'

Lees ook | Eneco negeert oproep Jetten en zet tariefverhoging gewoon door

De energie kosten stijgen tot ongekende hoogte. Zowel het tarief voor stroom als voor gas is nog nooit zo hoog geweest.
De energie kosten stijgen tot ongekende hoogte. Zowel het tarief voor stroom als voor gas is nog nooit zo hoog geweest. (ANP / Lex van Lieshout)

Waakhond dreigt met boetes

De ACM meldde donderdag al een onderzoek te zullen starten naar energiebedrijven die te laat hun tariefverhoging aankondigden. In een dinsdag verzonden brief aan de bedrijven benadrukte de ACM nogmaals dat er een wettelijke termijn is, zodat consumenten rekening kunnen houden met stijgende energiekosten. De toezichthouder dreigt met een boete voor de energieleveranciers die zich niet aan die termijn hebben gehouden.

Lees ook | ACM start onderzoek naar tariefverhoging energiebedrijven

Eerder kondigden Eneco en Greenchoice aan de tariefverhoging per 1 oktober wel gewoon door te voeren. Ook zij lichtten hun klanten te laat in. Branchevereniging Energie-Nederland zei eerder al verbaasd te zijn over de interpretatie van de regels door de ACM. De vereniging is nog altijd van mening dat er geen regels zijn overtreden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen