Financieel3 okt '22 18:25Aangepast op 3 okt '22 20:42

Credit Suisse over de kop?

Auteur: Jeroen Langeveld

De Zwitserse bank Credit Suisse verkeert in zwaar weer. Het aandeel van de bank is gekelderd naar het laagste punt ooit. CEO Ulrich Körner spreekt van een 'kritiek moment', maar wees zijn grote investeerders er dit weekend op dat er nog geen nood aan de man is. Beursanalist Nico Inberg vindt het 'moeilijk' om de vergelijking te maken met de situatie bij Lehman Brothers in 2008.

Sinds het faillissement van Lehman Brothers in 2008 is 'de boel' in de bankenwereld er behoorlijk goed aan toe denkt Inberg, maar toch ziet hij ook dat er vorig jaar 'rare dingen' zijn gebeurd bij de Credit Suisse. Ze hebben 6 miljard verloren toen Archegos failliet ging en de bank heeft ook grote verliezen geleden bij het Australische Greensill. Toch denkt Inberg dat er nog meer aan de hand is bij de Zwitserse bank dat niet naar buiten is gekomen wat hen in zwaar weer heeft gebracht.

Er is volgens Inberg maar één oplossing om de bank te redden. 'Ze moeten nieuwe aandelen uitgeven om extra kapitaal te krijgen.'
Er is volgens Inberg maar één oplossing om de bank te redden. 'Ze moeten nieuwe aandelen uitgeven om extra kapitaal te krijgen.' (ANP / AFP)

CEO Ulrich Körner heeft gepoogd de investeerders gerust te stellen, maar dit is niet gelukt. Inberg staat hier niet van te kijken, omdat 'een bank nooit zal zeggen dat het niet goed gaat, want dan neemt iedereen zijn geld af en gaat de bank zeker failliet.' Toch kijken heel veel mensen hier doorheen die alsnog hun geld opnemen.

Één oplossing

Er is volgens Inberg maar één oplossing om de bank te redden. 'Ze moeten nieuwe aandelen uitgeven om extra kapitaal te krijgen.' Toch is dit volgens Inberg ook geen zekere oplossing, omdat 'grote investeerders dan bij moeten storten'.

Lees ook| Credit Suisse in zwaar weer

Uit onderzoek van JP Morgan blijkt dat de bank 750 miljard euro op de balans heeft staan en dat de bank er in het tweede kwartaal financieel goed voor staat. Inberg gelooft niet helemaal in de cijfers, omdat de banken vaak aan elkaar verbonden zijn. 'De situatie is op dit moment ondoorzichtig, ik zou mijn handen ervan afhouden', sluit Inberg af.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen