Financieel5 okt '22 15:23Aangepast op 7 okt '22 10:17

'Minister Kaag in de fout met eigen anti-witwasregels'

Auteur: BNR Webredactie

Minister Sigrid Kaag van Financiën voldoet niet aan haar eigen anti-witwasregels, blijkt uit onderzoek van RTL Z. Uit dit onderzoek blijkt dat zij niet geregistreerd staat als de uiteindelijke belanghebbende van haar stichting, waar haar zakelijke en financiële belangen zijn ondergebracht. Dat is in strijd met regels om witwassen en belastingontwijking tegen te gaan. Kaag zegt zelf niets verkeerd te hebben gedaan.

Minister Sigrid Kaag van Financiën voldoet niet aan haar eigen anti-witwasregels, blijkt uit onderzoek van RTL Z.
Minister Sigrid Kaag van Financiën voldoet niet aan haar eigen anti-witwasregels, blijkt uit onderzoek van RTL Z. (ANP)

Haar belangen zijn in die stichting ondergebracht, om zo belangenverstrengeling te voorkomen nu zij minister van Financiën is. In het zogeheten UBO-register moet zij dan wel als uiteindelijke belanghebbende geregistreerd staan voor de stichting, maar dat is op dit moment niet zo. In plaats daarvan zijn drie onafhankelijke bestuurders aangewezen als uiteindelijk belanghebbende, zo stelt RTL Z.

Lees ook | 'Kaag is minister uit machtspolitieke redenen'

Belastingontduiking en witwassen

Sinds dit jaar is het voor alle bedrijven en stichtingen verplicht om eerlijk op te geven wie de uiteindelijk belanghebbende is, de UBO (ultimate beneficial owner). Die wetgeving moet ervoor zorgen dat bijvoorbeeld banken en toezichthouders kunnen achterhalen wie de echte eigenaar is. Daarmee moeten belastingontduiking en witwassen worden voorkomen.

Na vragen van RTL Z is Kaag inmiddels aangemerkt als UBO, omdat zij 'wel degelijk indirect eigenaar is', zo schrijft RTL Z.

Kaag kreeg vragen over de kwestie van PVV-Kamerlid Tony van Dijck, tijdens het debat over de begroting van volgend jaar. Het Kamerlid vroeg tekst en uitleg, volgens hem is Kaag 'de fout ingegaan'. De zichtbaar geïrriteerde minister van Financiën noemt het 'totale, goedkope onzin'. Ze zegt afstand te hebben gedaan van haar zakelijke belang, door een notaris het belang weg te laten zetten in een stichting met drie bestuurders.

De notaris heeft hierin volgens de minister van Financiën volgens 'de letter van de wet' gehandeld. Ze laat als laatste weten dat de situatie wordt 'gerectificeerd', maar dat zij er niets mee te maken heeft, doordat zij juist afstand heeft gedaan van haar belang.

Lees ook| Econoom: 'Begroting Kaag niet verantwoord'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen