Financieel12 okt '22 12:47Aangepast op 21 okt '22 15:07

'Stop met opbieden en koop samen gas in' - zeggen Nederland en Duitsland

Auteurs: ANP en Bloomberg

EU-landen moeten 'onmiddellijk' gezamenlijk aardgas gaan inkopen, in plaats van tegen elkaar opbieden op de gasmarkt. Daarvoor pleiten Nederland en Duitsland tijdens een bijeenkomst van energieministers in Praag. Volgens beide landen leidt de onderlinge concurrentie ertoe dat de prijs wordt opgedreven waardoor de leveringszekerheid in gevaar komt. 'We moeten als een blok optreden.'

Nederland en Duitsland zullen een ​​tienpuntenplan lanceren, dat zich richt op de gezamenlijke aankoop van gas. Dat blijkt uit een document dat is ingezien door journalisten van persbureau Bloomberg en dat later vandaag in Praag wordt besproken. De Europese ministers van energie, onder wie Rob Jetten, zijn daar bijeen om te praten over oplossingen voor de al maanden durende energiecrisis in Europa.

Luister ook | BNR's Big Five - Gascrisis | Mohammed Chahim

Lees ook | Geen Europees prijsplafond op gas deze winter

Leidende rol voor energiebedrijven en grootverbruikers

Volgens Nederland en Duitsland moeten energiebedrijven en grootverbruikers van gas in het proces worden betrokken en daar 'een leidende rol' in krijgen. Ze kijken ook vooruit naar de Europese gasvoorraden voor volgend jaar en voor 2024. Het vullen van gasopslagen moet in het vervolg eerder beginnen dan dit jaar gebeurde, zeggen ze, want als iedereen tegelijk in korte tijd zijn opslag vult, drijft dat de prijs enorm op. De opslagcapaciteit in Europa moet ook worden uitgebreid en Europa moet 'intensiever onderhandelen' met betrouwbare leveranciers van gas, vooral het vloeibaar gemaakte LNG. Daarmee worden bijvoorbeeld Noorwegen, Algerije en de Verenigde Staten bedoeld.

Lees ook | Timmermans: kabinet laat energiecrisis te veel op beloop

Lees ook | Europese Commissie wil gasprijzen stabiliseren

EU-landen moeten 'onmiddellijk' gezamenlijk aardgas gaan inkopen, in plaats van tegen elkaar opbieden op de gasmarkt. Daarvoor pleiten Nederland en Duitsland tijdens een bijeenkomst van energieministers in Praag.
EU-landen moeten 'onmiddellijk' gezamenlijk aardgas gaan inkopen, in plaats van tegen elkaar opbieden op de gasmarkt. Daarvoor pleiten Nederland en Duitsland tijdens een bijeenkomst van energieministers in Praag. (ANP / Associated Press)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen