Financieel16 okt '22 08:11Aangepast op 3 nov '22 09:47

'Zzp'ers lijden door machtsspel GroenLinks en PvdA bij pensioenwet'

Auteur: BNR Webredactie

Het is al tijden een hoofdpijndossier: een nieuwe pensioenwet. De wet lijkt steeds dichterbij te komen, maar GroenLinks en de PvdA zijn nog niet overtuigd over de bijdrage vanuit zzp'ers. De steun van die partijen is nodig om de wet door de Eerste Kamer te krijgen. 'Ze zien dat ze macht hebben en proberen op basis daarvan nog wat eruit te halen', zo denkt Joost Tieland, directeur Nederland van online pensioenbank Brand New Day.

GroenLinks en PvdA willen dat alle zzp'ers verplicht een pensioenbijdrage moeten doen. Door de hoge eisen van de twee linkse partijen raken andere zzp'ers de dupe ervan, vindt de directeur. 'Misschien willen ze de schijnzelfstandigheid aanpakken, die deels in hun achterban zit. Maar dan lijkt het me dat je dat eerst moet aanpakken, in plaats van dat je alle zzp'ers laat verplichten om pensioen op te bouwen. Dat voelt niet goed', zegt Tieland.

Luister ook | Newsroom Den Haag - Een nieuwe pensioenwet?

Voor zelfstandigen en mensen in loondienst met een lage bijdrage verandert er veel in de nieuwe pensioenwet. 'Als je niet genoeg pensioen opbouwt bij een werkgever, of zelfstandig bent, krijg je aanzienlijk meer fiscale ruimte om geld in te leggen voor je pensioenopbouw. Dat gaat tot een factor drie omhoog.'

Lees ook | Pensioenwet begint hoofdpijndossier te worden

'Meerderheid lijdt onder minderheid'

'Ook krijg je een ruimere 'reserveringsruimte' waardoor je in mindere jaren minder hoeft bij te leggen, zodat je in andere jaren wat meer kan bijleggen met terugwerkende kracht', legt Tieland uit. Hij vindt dan ook dat de nieuwe pensioenwet hard nodig is, omdat anders 'de meerderheid lijdt onder de minderheid', omdat de huidige pensioenregelingen niet mee zijn gegaan met de tijd. '

Lees ook| Kamermeerderheid gloort voor pensioenwet

Het is al tijden een hoofdpijndossier: een nieuwe pensioenwet. De wet lijkt steeds dichterbij te komen, maar GroenLinks en de PvdA zijn nog niet overtuigd over de bijdrage vanuit zzp'ers.
Het is al tijden een hoofdpijndossier: een nieuwe pensioenwet. De wet lijkt steeds dichterbij te komen, maar GroenLinks en de PvdA zijn nog niet overtuigd over de bijdrage vanuit zzp'ers. (ANP / Richard Brocken)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen