Financieel16 okt '22 13:00

Toezichthouders willen strenger toezicht op crypto

Auteurs: Mark van Harreveld en ANP

Cryptomunten moeten wereldwijd uit die zweem van anonimiteit worden gehaald. Daarvoor pleit de Financial Stability Board (FSB), een samenwerkingsverband van autoriteiten uit ruim twintig landen onder voorzitterschap van president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB). Wie handelt in cryptovaluta bitcoin, ethereum of binance USD moet dat in het zicht van de toezichthouder doen.

Voorzitter KLaas Knot van de Financial Stability Board (FSB) bij de openingsceremonie van de G20 in Jakarta op 1 februari 2022.
Voorzitter KLaas Knot van de Financial Stability Board (FSB) bij de openingsceremonie van de G20 in Jakarta op 1 februari 2022. (ANP / AFP / Irham Mast)

'Het recht op anonimiteit kan niet zover gaan dat er geen witwastoezicht meer mogelijk is', zegt Knot in een toelichting. Daarnaast vindt de FSB-voorzitter het ook erg belangrijk dat wie in crypto’s stapt, ook begrijpt waar hij of zij geld in steekt. Het spreekt voor zich dat cryptopartijen niemand mogen misleiden. 'Als een zogeheten stablecoin claimt 100 procent gedekt te zijn door de dollar, dan moet dat niet bijvoorbeeld maar 98 procent zijn.'

Lees ook | Crypto, uitweg uit ons financiële stelsel?

Louche imago

Cryptomunten kampen al jaren met een louche imago. Dit doordat ze anonieme betalingen mogelijk maken. Cryptovaluta vormen dan ook een gewild instrument voor witwasacties door criminelen. Toezichthouders waarschuwen bovendien herhaaldelijk voor het feit dat die valuta geen onderliggende waarde hebben. Wie in digitale munten belegt, kan zomaar de volledige inleg verliezen.

De FSB publiceerde deze week twee rapporten met daarin tal van aanbevelingen voor de regulering van cryptomunten. Een belangrijk uitgangspunt in de studies is het toezicht op crypto’s net zo streng moet zijn als de controle op andere financiële diensten. Ook zou dit toezicht alleen maar echt zin hebben als het overal geldt.

Lees hier het volledige FSB-rapport

Document: CRYPTO FSB Report.pdf

Witwaspraktijken

Zo kent Nederland bijvoorbeeld een registratieplicht voor cryptoplatformen en wordt hier volgens Knot weliswaar streng gecontroleerd op witwaspraktijken, legio cryptopartijen bieden hun diensten online aan vanuit bijvoorbeeld de Kaaimaneilanden, waar het toezicht nihil is.

De FSB wil dat dergelijke uitwijkconstructies in de toekomst niet meer mogelijk zijn en heeft zijn aanbevelingen voorgelegd aan de groep van grote economieën die verenigd zijn in de G20. Besluiten deze landen de adviezen over te nemen, dan verbinden ze zich aan daadwerkelijk toezicht op de cryptomarkten.

Alles weten over crypto? Beluister hier BNR's cryptocast en cryptocowboys


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen