Financieel19 okt '22 06:15Aangepast op 19 okt '22 07:31

Groot deel van Nederland voelt nog niks van gestegen energieprijs

Auteur: Wesley Weerts

Veel consumenten merken nog helemaal niks van de gestegen stroom- en gasprijzen. Bij een groot aantal energiebedrijven heeft namelijk de helft van de klanten een vast contract van vóór de Oekraïne-oorlog. Wel lopen veel van die contracten de komende maanden af, blijkt uit navraag van BNR.

(ANP / Hollandse Hoogte / Venema )

Zo eindigt bij Budget Energie en NLE binnen een half jaar een derde van de vaste energiecontracten. Ook Essent ziet het aantal klanten met zo'n overeenkomst snel teruglopen, evenals Vandebron. Bij die laatste heeft 'het grootste deel' van de klanten nog een vast contract. Naar eigen zeggen omdat het 'altijd heeft aangestuurd op het nemen van een langdurig vast energiecontract'.

Ook bij andere energiebedrijven schommelt het aantal klanten met vaste tarieven rond de 50 procent. Alleen bij Eneco wordt een groter deel van de klanten geconfronteerd met de fors hogere energieprijzen. Daar heeft een kwart van de klanten op dit moment een vast contract.

Geen vaste contracten meer

Sinds dit voorjaar bieden energiebedrijven alleen contracten voor onbepaalde tijd met variabele tarieven aan, zogeheten modelcontracten. Omdat de bedrijven hun financiële risico's willen afdekken zijn de tarieven in die contracten heel hoog.

Lees ook | CBS: Inflatie stijgt naar ruim 14 procent

In de politiek gaan er steeds meer stemmen op om het aanbieden van jaarcontracten met vaste tarieven wettelijk te verplichten. Wat VVD en CDA betreft voert de minister die verplichting uiterlijk 1 januari in.

Dat voornemen krijgt steun van Ben Woldring van prijsvergelijker Gaslicht.com: 'Het geeft consumenten niet alleen zekerheid, de prijzen kunnen ook omlaag. De tarieven kunnen wel 20 procent lager liggen dan de huidige variabele prijzen.' Volgens Woldring komt dat doordat energiebedrijven gerichter en dus goedkoper kunnen inkopen.

Energieleveranciers willen overigens zelf ook weer vaste energiecontracten aanbieden. Het belangrijke struikelblok is alleen de afkoopvergoeding. Dat is de boete die je moet betalen om een vast contract eerder dan op de afgesproken einddatum te stoppen. Die is nu heel laag, weet Woldring.

Volgens Vattenfall - dat geen details over contracten wil delen - lopen leveranciers hierdoor een 'groot financieel risico'. 'Mocht de klant gedurende de contractperiode toch opzeggen, dan is er een grote kans dat wij met deze hoog ingekochte volumes blijven zitten.'

Is een vast contract verstandig?

De zorgen van klanten met een aflopend contract zijn terug te zien in zoekopdrachten op Google. In september zocht een recordaantal Nederlanders op het woord 'energiecontract'. Snelle stijgers in de zogenoemde gerelateerde zoektermen zijn 'goedkoop energiecontract' en 'energiecontract loopt af 2022'.

Lees ook | Tienduizenden maken overstap naar energie met wisselend uurtarief

Of het verstandig is om je contract vast te zetten zodra dat weer kan, verschilt volgens Woldring van Gaslicht.com per persoon en situatie. 'Houd je van zekerheid en voorspelbaarheid? Dan is het handig om je contract vast te zetten.' Eén jaar is dan vaak het verstandigst, aldus Woldring.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen