
Veel Europese landen zijn in gesprek met Qatar over de levering van vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Het land is de grootste exporteur van die brandstof ter wereld, veel daarvan gaat naar Azië. Qatar is niet van plan om deze langetermijncontracten op te zeggen. Daarom voorziet de minister problemen. 'Omdat de opslagen nu vol zijn, zal komende winter goed gaan. Het aanvullen van de reserves wordt volgend jaar wel een probleem', zegt Al-Kaabi in de krant.
Lees ook | EU-baas Charles Michel naar Qatar om gaslevering
Meer productie niet mogelijk
Qatar kan de productie de komende jaren niet verhogen. Pas in 2025 komt er weer meer gas beschikbaar als een nieuw project gaat produceren. In 2027 komt er nog meer gas beschikbaar. Volgens Al-Kaabi gaat uitbannen van gas en volledig vervangen door hernieuwbare energie niet helpen. 'Investeerders in de gassector kijken naar periodes van 25, 30, 40 jaar om hun geld terug te verdienen. Als overheden dat niet ondersteunen, wordt het moeilijk voor investeerders om in te stappen.'
Lees ook | Europese Commissie keurt Duits-Nederlandse lng-terminal goed
Europa heeft de afgelopen maanden veel geld gestoken in het vullen van de gasvoorraden. Dat gebeurde door lng te kopen op de vrije markt, wat de prijzen sterk opdreef. Europa is daardoor nu een gewilde regio geworden voor lng-verkopers om hun tankers naartoe te sturen.
Schepen vol gas voor de kust
Omdat de voorraden echter vol zitten kunnen die schepen hun lading niet kwijt, meldt de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Meer dan 35 schepen liggen voor de Spaanse Middellandse Zeekust te wachten. Het risico bestaat dat die schepen besluiten naar een andere regio zoals Azië door te varen.
Lees ook | TNO: Verduurzamen moet sneller, helpt ook koopkracht