Financieel25 okt '22 14:20

Nederlandse banken doen te weinig aan klimaatverandering

Auteur: Matthijs Meerman

Nederlandse banken doen nog te weinig om klimaatdoelen te halen. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Profundo blijkt namelijk dat Nederlandse financiële instellingen 244 ton CO2 per jaar uitstoten.

Een klimaatprotest bij ING. Nederlandse banken doen nog te weinig om klimaatdoelen te halen. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Profundo blijkt namelijk dat Nederlandse financiële instellingen 244 ton CO2 per jaar uitstoten.
Een klimaatprotest bij ING. Nederlandse banken doen nog te weinig om klimaatdoelen te halen. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Profundo blijkt namelijk dat Nederlandse financiële instellingen 244 ton CO2 per jaar uitstoten. (ANP)

Op dit moment verstrekken banken nog steeds veel leningen aan bedrijven in de fossiele sector. Volgens woordvoerder Pierre de Rijk van Milieudefensie moeten banken andere keuzes gaan maken. 'We moeten ervoor zorgen dat de aarde maximaal anderhalve graad opwarmt. Daarvoor kan een bank eigenlijk nog maar één kant op, en dat is weg uit de fossiele brandstoffen.'

Nieuwe wetgeving

De Rijk vertelt dat banken zich bewust zijn van de klimaatcrisis, maar blijkt uit dit rapport dat ze nog te weinig doen. Milieudefensie hoopt met dit onderzoek dat ze de regering en Minister Kaag van Financiën kan prikkelen om met nieuwe wetgeving te komen.

Volgens de Rijk moeten banken namelijk transparanter worden als we de klimaatdoelen willen halen. 'Met nieuwe wetgeving omtrent transparantie dwing je banken om in een nieuw scenario te denken,' vertelt hij. 'Als we nieuwe wetgeving bedenken dwingen we de banken om in een nieuw scenario te denken.'

Lees ook| Milieudefensie dwingt grote vervuilers klimaatplan te formuleren


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen