Financieel25 okt '22 10:07

Randstad beleeft 'sterk kwartaal', ondanks economische malaise

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Uitzendconcern Randstad draaide een sterk derde kwartaal, ondanks de verslechterende economische omstandigheden. Het concern boekte een omzet van ruim 7 miljard euro, een stijging van 12 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De cijfers verrassen CEO Dominique Hermans van Randstad Groep niet: 'Er is nog steeds enorme schaarste, we zien een stabiel en hoog aantal vacatures'.

De nettowinst ging met 16 procent omhoog tot 230 miljoen euro, maakte Randstad bekend. Randstad kon afgelopen kwartaal opnieuw profiteren van de sterke dollar. Zonder dit gunstige valuta-effect zou de totale omzet met 7 procent zijn gestegen. Dat is wel boven de verwachtingen van marktkenners.
De nettowinst ging met 16 procent omhoog tot 230 miljoen euro, maakte Randstad bekend. Randstad kon afgelopen kwartaal opnieuw profiteren van de sterke dollar. Zonder dit gunstige valuta-effect zou de totale omzet met 7 procent zijn gestegen. Dat is wel boven de verwachtingen van marktkenners. (ANP / Arie Kievit)

Hermans vindt het lastig om de economische vooruitzichten te voorspellen. wel kan ze kwijt dat voor Randstad zal gelden: veel vacatures, weinig arbeidsaanbod en vergrijzing. 'Voor de komende jaren zijn er heel veel vervangvacatures. Ongeacht wat de economie gaat doen verwacht ik niet dat de arbeidsmarkt heel ruim gaat worden.' Gevraagd naar de mogelijke recessie en het gegeven dat bedrijven dan afschalen door de flexibele schil aan arbeid af te pellen, wijst Hermans erop dat Randstad niet alleen in flexibele schillen grossiert: 'We hebben tal van diensten als outplacement, begeleiding en bijscholing. Onze resultaten zijn goed omdat we diversificatie hebben in onze portfolio. Dat speelt, ongeacht welke conjuncturele beweging er is'.

Lees ook | Ook na corona blijft Randstad een winstkanon: 'Niet alleen profiteren'

Kansrijk opleiden

Waar de CEO nog groei ziet is in de identificatie van kansrijke opleidingen. 'Kijk je aan wat mensen aan opleidingen krijgen, dan zie je dat er nog steeds opleidingen worden gevolgd die niet kansrijk zijn. Dus we weten precies waar de kansrijke en kansarme beroepen zitten. We willen zo veel mogelijk mensen extra skills aanleren zodat ze die kansrijke plekken kunnen vervullen. Waarom zouden we mensen willen opleiden voor werkloosheid?'

Waar Hermans wakker van kan liggen is dat er te weinig mensen zijn om de uitdagingen van morgen aan te gaan. 'We hebben een groot aantal opgaven in Nederland; energietransitie, onderwijs, woningbouw. Daar maak ik me oprecht zorgen over, die mensen zijn gewoon niet beschikbaar. Als je vandaag naar de energietransitie kijkt, er lopen niet genoeg ingenieurs rond om dat bijvoorbeeld op te pakken, dat is concreet. Misschien gaat daar wel veel te weinig aandacht naartoe: hoe krijg je de juiste mensen voor de vraagstukken van morgen beschikbaar?'

Lees ook | CEO Randstad: 'Nederland heeft veel meer buitenlandse arbeidskrachten nodig'

De cijfers

De nettowinst ging met 16 procent omhoog tot 230 miljoen euro, maakte Randstad bekend. 'Hoewel we de klantactiviteit licht zagen afnemen, bleef de vraag naar talent solide in het kwartaal', zegt Randstad-topman Sander van ‘t Noordende in een toelichting op de cijfers. Randstad kon afgelopen kwartaal opnieuw profiteren van de sterke dollar. Zonder dit gunstige valuta-effect zou de totale omzet met 7 procent zijn gestegen. Dat is wel boven de verwachtingen van marktkenners.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen