Financieel27 okt '22 06:20Aangepast op 27 okt '22 09:12

Omzetstijging Unilever verwacht door prijsverhoging

Auteur: ANP

Voedings- en verzorgingsmiddelenconcern Unilever komt vandaag met kwartaalcijfers. Analisten verwachten een hogere omzet als gevolg van prijsverhogingen. Grondstoffen zijn heel het jaar al duur door de oorlog in Oekraïne, de vraag is wat de gevolgen hiervan zijn geweest voor onder meer het gedrag van consumenten.

Concurrenten gingen Unilever al voor met het bekendmaken van hun resultaten. Vorige week werd duidelijk dat Nestlé, eigenaar van KitKat, Nescafé en Maggi, met forse prijsverhogingen de hogere kosten voor ingrediënten, energie en vervoer wist op te vangen. De cijfers van het bedrijf achter schoonmaakmiddelenmerk Dettol en Durex-condoom, Reckitt Benckiser en het Amerikaanse voedingswarenconcern Kraft Heinz lieten hetzelfde patroon zien.

Ingrijpen in portefeuille

Bij het kwartaalbericht van Unilever is er ook aandacht voor eventuele ingrepen die het bedrijf doet in zijn portefeuille van merken. Volgers van het bedrijf verwachten dat dit soort ingrepen sneller zullen plaatsvinden nu de activistische belegger Nelson Peltz zich heeft ingekocht bij Unilever en een bestuurszetel bezet. Peltz voert volgens persbureau Reuters bovendien gesprekken met mogelijke opvolgers van topman Alan Jope die eind volgend jaar met pensioen gaat.

In this photo illustration, the Unilever plc logo is displayed on a smartphone screen. (Photo by Rafael Henrique / SOPA Images/Sipa USA)
In this photo illustration, the Unilever plc logo is displayed on a smartphone screen. (Photo by Rafael Henrique / SOPA Images/Sipa USA) (ANP / SIPA USA)

Naast Unilever is Shell een ander groot bedrijf met beursnotering in Amsterdam dat met kwartaalcijfers komt. Net zoals bij andere grote olie- en gasconcerns verwachten analisten een kleine dip in de winst door de gedaalde olieprijzen. In een update meldde Shell al dat de marges op geraffineerde producten het afgelopen kwartaal zijn gedaald. Ook handelde het bedrijf veel minder in gas dan in eerdere meetperiodes.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen