Financieel27 okt '22 06:50Aangepast op 27 okt '22 09:18

Aflossingsvrije hypotheek minder populair

Auteur: Jorn Lucas

Steeds minder mensen kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek door de snel stijgende hypotheekrente. Dat blijkt uit onderzoek van De Hypotheker, de keten van hypotheekadviseurs. Volgens hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft heeft dit te maken met de stijgende rente. 'Voordeel van zo'n hypotheek is dat de lasten laag zijn met een lage rente, maar dat voordeel is weg.'

Door de hogere rente wordt het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek groter, maar met een nieuwe aflossingsvrije hypotheek heb je daar geen recht op. Daardoor is een annuïtaire hypotheek, waarbij je wel recht hebt op hypotheekrenteaftrek, aantrekkelijker.

Meerderheid aflossingsvrij

Van alle hypotheekaanvragen was begin dit jaar nog de meerderheid (gedeeltelijk) aflossingsvrij, tegenover nog maar ruim een derde het afgelopen kwartaal. De hoeveelheid aanvragen voor deze hypotheekvorm lag in de vorige twee kwartalen flink onder het niveau van vorig jaar. In het eerste kwartaal was (gedeeltelijk) aflossingsvrij juist nog populairder dan een jaar eerder door de flink gestegen huizenprijzen in combinatie met de lage hypotheekrente. Maar inmiddels staat de rente weer tussen de 4 en 5 procent en is het belastingvoordeel daarmee ook groter.

'Voor huizenbezitters die in aanmerking komen voor de overgangsregeling, kan een deels aflossingsvrije hypotheek wél gunstig zijn', zegt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker tegen persbureau ANP. Mensen met een aflossingsvrije hypotheek van voor 2013 kunnen volgens de keten wel nog gebruikmaken van oude, gunstigere regels op het gebied van hypotheekrenteaftrek. Daardoor zijn degenen die gebruikmaken van de aflossingsvrije hypotheek nu nog vooral de ouderen, terwijl jongeren hier grotendeels op zijn afgehaakt.

Lees ook | Huizenprijzen blijven maar dalen

Rentebesluit

De Europese Centrale Bank komt vandaag met een nieuw rentebesluit, naar verwachting gaan de rente opnieuw omhoog. Voor kopers op de woningmarkt is dit een lastige situatie, denkt hoogleraar Boelhouwer. 'Het is zeer ongewis momenteel.' De rust op de woningmarkt is weliswaar wat teruggekeerd maar een hoge kapitaalmarktrente vertaalt zich vaak naar de hypotheekrente, dan gaan de prijzen van de woningen mogelijk weer dalen. 'Als de rente weer gaat dalen, de lonen omhoog dan zal je zien dat de prijs van een woning weer hard gaat stijgen.'

Steeds minder mensen kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek door de snel stijgende hypotheekrente.
Steeds minder mensen kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek door de snel stijgende hypotheekrente. (ANP / Harold Versteeg)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen