Financieel27 okt '22 11:21

Nederland voorop in aanpak belastingontwijking

Auteur: Lisa van der Velde

Nederland loopt voorop als het gaat om de aanpak van belastingontwijking, schrijft het FD. Het Ministerie van Financiën heeft deze week een conceptvoorstel gepubliceerd voor een minimumtaks van 15 procent voor grote multinationals. De wetgeving is ontstaan uit de overeenstemming die 137 landen vorig jaar hebben bereikt over de minimumbelasting.

DEN HAAG - Ministerie van Financiën
DEN HAAG - Ministerie van Financiën (ANP / Laurens van Putten)

Het is niet van alle tijden dat Nederland voorop loopt bij de aanpak van belastingontwijking. Nederland hield aanpak tegen belastingontwijking door de Europese Unie vaak tegen. 'In het verleden had Nederland toch een beetje de reputatie van doorvoerhaven als het ging om allerlei constructies voor internationale bedrijven om belasting te ontlopen.' Maar volgens FD-journalist Laurens Berentsen willen Nederland graag van die naam af. 'Want daar hebben we meer last van dan gemak', zegt hij.

Conceptwetsvoorstel

Het Ministerie van Financiën heeft een conceptwetsvoorstel online geplaatst voor invoering van een minimumtaks van 15 procent voor grote multinationals. Belanghebbenden en andere geïnteresseerden kunnen in een internetconsultatie tot en met 5 december reageren op het wetsvoorstel. De wet moet ervoor zorgen dat het verschuiven van winsten naar laag belastende landen minder populair wordt en om een race naar de bodem van winstbelasting te voorkomen.

FD | Nederland loopt voorop bij invoeren minimumtaks multinationals

De wet zou als het aan het kabinet ligt in 2024 in moeten gaan, en moet er voor zorgen dat ondernemingen met een wereldwijde omzet vanaf 750 miljoen euro altijd en overal effectief ten minste 15 procent winstbelasting betalen.

Invoering

Nederland hoeft zich volgens Berentsen niet druk te maken over het mislopen van geld door het verslechteren van het vestigingsklimaat en de mogelijkheid dat bedrijven vertrekken. 'Het systeem werkt zo dat als voldoende landen meedoen, ook andere landen dit gaan introduceren.' Hij legt uit: 'Je mag belasting heffen voor landen waarin dat minimum niet wordt gehaald. Als er dus een groep Europese landen is dit consequent doorvoert, dan zullen andere landen ook eieren voor hun geld kiezen en een minimumtaks invoeren.'

Lees ook | 'Minister Kaag in de fout met eigen anti-witwasregels'

Berentsen sprak met Tim van Brederode, promovendus aan de Universiteit Leiden. 'Hij zei dat staatssecretaris Marnix van Rij goed in de gate heeft dat het belangrijk is dat de Europese Unie voorloopt met dit soort ontwikkelingen. Zo kan de EU internationaal invloed verspreiden en een hoge standaard zetten.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen